Nieuws

Rechtsbijstand Nationale-Nederlanden naar DAS Maandag 18 maart 2019
Nationale-Nederlanden heeft vandaag bekend gemaakt met uitvoerder DAS samen te gaan werken voor de rechtsbijstandsverzekeringen.
Bekijk artikel
Uitzending Radar Dinsdag 5 maart 2019
Wij zijn op de hoogte van de uitzending van Radar van 4 maart 2019 over uitbesteding van dossiers door rechtsbijstandsverzekeraars. Wij herkennen ons niet in het door Radar geschetste beeld. Bij SRK worden nagenoeg alle dossiers intern door onze eigen advocaten en juristen behandeld.
Bekijk artikel
ARAG en Aegon Vrijdag 1 maart 2019
Gisteren is een persbericht van ARAG uitgegaan waarin staat dat Aegon voor ARAG heeft gekozen als uitvoerder voor de rechtsbijstandsverzekeringen.
Bekijk artikel
Consumentengids Vrijdag 1 maart 2019
In de Consumentengids van de Consumentenbond (editie maart) staat in het bericht “NN en Aegon stoppen met rechtsbijstandsverzekeraar” dat de samenwerking met NN en Aegon per 1 juni eindigt.
Bekijk artikel
ACM waarschuwt voor netwerk van agressieve incassobureaus Donderdag 14 februari 2019
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de agressieve werkwijze van de volgende incassobureaus:
Bekijk artikel
Ontslagen zonder transitievergoeding Dinsdag 15 januari 2019
Een klant van SRK had op grond van een doorwerkregeling uit een sociaal plan, dat afliep in 2012, door mogen werken tot en met 2016. Daarna werd hij ontslagen zonder transitievergoeding.
Bekijk artikel
Winterbanden zijn in veel landen verplicht Dinsdag 8 januari 2019
U moet goed rekening houden als u de komende tijd de weg op gaat! Misschien heeft u uw winterbanden al laten overzetten door uw garage of bandenspecialist. Verstandig, want zo bent u klaar voor een veilige winter.
Bekijk artikel
SRK schaft autoreply af Donderdag 3 januari 2019
Op dit moment krijgt u als klant, wanneer u ons een e-mail stuurt, een automatische ontvangstbevestiging. Deze manier van werken wordt gewijzigd.
Bekijk artikel
Sociale media in ontslagzaken Donderdag 3 januari 2019
In steeds meer ontslagzaken spelen uitlatingen van werknemers op sociale media een belangrijke rol. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bepaald bericht dat een werknemer op Facebook heeft geplaatst over zijn leidinggevende, of een tweet over een collega. Dergelijke berichten zijn vaak niet afgeschermd en kunnen dus door iedereen worden gelezen. Ook door werkgevers.
Bekijk artikel
Overlijden Sybolt ten Have Donderdag 6 december 2018
Op dinsdag 27 november 2018 is onze oud-directeur mr. Sybolt Ayolt ten Have op 76 jarige leeftijd in Berlijn overleden. Sybolt ten Have was van 1986 tot 2003 Directeur van SRK.
Bekijk artikel
Samenloop van vakantie- en ziekteperikelen Maandag 3 december 2018
Het is december en het griepvirus grijpt weer om zich heen. Maar ook de kerstvakantie is volop gaande. Een goed moment om werkgevers te informeren over de samenloop van vakantiedagen en ziektedagen.
Bekijk artikel
Storm en vertragingen Woensdag 10 oktober 2018
In de herfst kan het soms flink stormen en loopt u het risico van vertragingen en het missen van aansluitingen, als u reist met het vliegtuig of het openbaar vervoer. Wat zijn dan uw rechten?
Bekijk artikel
In de herfst is het takkenweer Donderdag 27 september 2018
Heerlijk, herfst. Een prachtig gezicht, al die onbesuisd zwaaiende takken. Het wordt natuurlijk onaangenaam als zo’n tak net op je auto valt. Is een dergelijke schade te verhalen op de eigenaar van de boom? Niet in alle gevallen!
Bekijk artikel
Voorkomen dat uw gedetacheerde werknemers bij uw opdrachtgevers in dienst treden? Woensdag 4 juli 2018
Werknemers die worden gedetacheerd bij een opdrachtgever krijgen soms de mogelijkheid om bij de opdrachtgever in dienst te komen. Daar kunt u als werkgever (uitlener) natuurlijk een stokje voor steken door het opnemen van een relatiebeding in de arbeidsovereenkomst. Op grond van een relatiebeding is het de werknemer niet toegestaan om bij de opdrachtgever (inlener) in dienst te treden. Maar zo’n relatiebeding blijkt niet altijd rechtsgeldig.
Bekijk artikel
Tips Arbeidsrecht voor MKB-ondernemers Donderdag 21 juni 2018
Veel MKB-ondernemers beschikken doorgaans niet over een eigen HR- of juridische afdeling. Het is daarom des te belangrijker om goed op de hoogte te zijn van het arbeidsrecht. Voorkomen is immers beter dan genezen. Bovendien kunnen eenmaal gemaakte arbeidsrechtelijke misstappen niet altijd worden rechtgezet, met alle kosten van dien. Hieronder volgt een overzicht van veel voorkomende arbeidsrechtelijke situaties uit onze MKB-praktijk met tips.
Bekijk artikel
BBQ en tuinfeesten: wetgeving en tips om overlast te voorkomen Donderdag 24 mei 2018
Het zomerseizoen nadert met rasse schreden. Voor veel mensen is de drie maanden durende zomer het fijnste seizoen van het jaar. Het veelal zonnige weer brengt vele mensen op het idee om heerlijk in de tuin of op het balkon te gaan barbecueën, of een tuinfeest te geven. Er kan dan overlast van de bbq of geluidsoverlast van het tuinfeest ontstaan.
Bekijk artikel
Nieuwe privacywet AVG vanaf 25 mei a.s. van kracht Donderdag 26 april 2018
De nieuwe privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is vanaf 25 mei a.s. van kracht. Vanaf dat moment geldt deze privacywet voor de hele Europese Unie. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. De AVG biedt persoonsgegevens een betere bescherming. De burger, klant of werknemer krijgt hierdoor meer rechten.
Bekijk artikel
Problemen met mijn elektrische fiets, wat nu? Donderdag 12 april 2018
De elektrische fiets is een handig hulpmiddel voor mensen die zich graag snel per fiets willen verplaatsen. Een elektrische fiets is een fiets met een kleine motor en biedt hulp tijdens het fietsen. Met een elektrische fiets heeft men altijd een steuntje in de rug. Maar wat als er problemen zijn met de fiets? Wat zijn de juridische mogelijkheden?
Bekijk artikel
SRK valt voor 3e keer op rij in de prijzen Donderdag 5 april 2018
Afgelopen donderdagavond 29 maart werd SRK tijdens de prijsuitreiking van de Gouden Zandlopers 2018 voor de derde keer uitgeroepen tot het snelst groeiende kantoor in de advocatuur in Nederland. Deze prijs betreft de periode 2013 - 2018. Hoewel SRK de afgelopen twee jaar niet meer is gegroeid in het aantal advocaten, is zij met 68 advocaten toch weer in de prijzen gevallen. De Gouden Zandlopers zijn de meest prestigieuze prijzen voor de advocatuur.
Bekijk artikel
Te mooi om waar te zijn? Woensdag 21 maart 2018
Een webwinkel biedt u een product voor een aantrekkelijke prijs aan. Het lijkt u een mooie deal en u bestelt het product voor de vermelde prijs. Vervolgens krijgt u keurig een bevestiging van de bestelling. Maar dan… De webwinkel laat u weten dat zij een fout heeft gemaakt en dat het bestelde product niet voor de vermelde prijs geleverd kan worden. Het product blijkt een hogere prijs te hebben. De webwinkel annuleert uw bestelling. De grote vraag luidt: is de (web)winkel verplicht het product voor de eerder vermelde prijs aan u te leveren?
Bekijk artikel
Nieuwe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren nadelig bij ontslag? Woensdag 7 maart 2018
De nieuwe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) treedt naar verwachting in 2020 in werking. De rechtspositie van ambtenaren wordt door de Wnra gelijkgetrokken met die van reguliere werknemers. Een belangrijk gevolg is dat de eenzijdige, publieke aanstelling van ambtenaren wordt omgezet in een tweezijdige arbeidsovereenkomst volgens het burgerlijk recht. Wat betekent dit concreet voor de rechtsbescherming van ambtenaren bij ontslag?
Bekijk artikel
Goede rechtsbijstandsverzekering bespaart geld en frustratie Woensdag 7 maart 2018
Al jarenlang leven wij in de situatie, dat bewoners in de binnenstad van Den Bosch zich maar moeten aanpassen aan de toenemende horeca. Eind 1995 werden wij de trotse bezitters van een tussenverdieping in een fraai oud pand in de binnenstad. Een pand onderverdeeld in drie verdiepingen met drie verschillende eigenaren. Wij hebben daar tot 2007 met veel plezier gewoond. De shoarmazaak op de begane grond, bezorgde nauwelijks overlast. In 2004 werd ons hele pand zelfs als monumentaal gebouw geregistreerd.
Bekijk artikel
Refurbished of een nieuwe iPhone? Zondag 4 maart 2018
Een klant koopt een iPhone 6 Plus bij de Apple Store in Amsterdam. Als haar smartphone er na acht maanden mee stopt en niet meer te repareren blijkt, krijgt zij een vervangend toestel. Dit blijkt een ‘refurbished’ toestel te zijn en geen nieuwe iPhone. Daar neemt de klant geen genoegen mee en ze doet een beroep op SRK Rechtsbijstand. Het tv-programma Kassa besteedde onlangs aandacht hieraan.
Bekijk artikel
Winter is coming… Donderdag 1 maart 2018
Bent u voorbereid? De winter staat voor de deur, een uitgelezen moment om weer even stil te staan bij de gevaren van gladheid in het verkeer.
Bekijk artikel
Buurman, het lekt! Lekkage in een appartement Woensdag 21 februari 2018
Er is lekkage(schade) in een appartementsgebouw. Wat kan een bewoner doen? Wat kan een Vereniging van Eigenaren doen? Wie is aansprakelijk?
Bekijk artikel
Blij dat ik glij? Maandag 12 februari 2018
En dan volgt hier de weersverwachting: niet zo best! Overdag is het de laatste dagen weer opmerkelijk zacht voor de tijd van het jaar, maar in de vroege ochtend kan het knap koud zijn. De media waarschuwt dan weer voor gladheid. Weerman Piet Paulusma zegt het vrijwel dagelijks op zijn site: De dag begint met kans op gladheid en autoruiten krabben.
Bekijk artikel
Onvolledige handleiding zelfbouw tuinhuis zorgt voor schade en letsel Vrijdag 9 februari 2018
Jan kocht samen met zijn vrouw Petra een bouwpakket voor een tuinhuis met luifel bij een tuinbedrijf. Vanwege ontbrekende informatie in de handleiding voor de montage, kwam tijdens het opbouwen de luifel naar beneden.
Bekijk artikel
Storm: Een boom op mijn auto, kan ik dat claimen? Donderdag 18 januari 2018
Een flinke storm. Er kan dan zware schade ontstaan door rondvliegende dakpannen, losse voorwerpen en omgewaaide bomen. Bomen kunnen op auto’s terecht komen zodat er veel (forse) schade ontstaat.
Bekijk artikel
Letselschade door vuurwerk Donderdag 21 december 2017
In Nederland steken we ieder jaar tijdens de jaarwisseling veel vuurwerk af. Een steeds terugkerende discussie in de decembermaand is het verbod op vuurwerk.
Bekijk artikel
Sluiten van een woning: een nachtmerrie! Donderdag 7 december 2017
Met enige regelmaat halen zulke berichten het lokale of regionale nieuws; een wietkwekerij in een woning of schuur wordt ontdekt en door de politie gesloten.
Bekijk artikel
Vakantiegeld over overuren per 1 januari 2018 Woensdag 6 december 2017
De laatste jaren zijn verschillende wijzigingen doorgevoerd in de Wet op het minimumloon en de minimum vakantietoeslag (WML). Per 1 januari 2018 vinden er weer nieuwe wijzigingen plaats. Een bijzondere wijziging is dat vakantietoeslag betaald moet worden over overwerk. Een andere wijziging is dat het minimumloon ook geldt voor personen die op basis van een overeenkomst van opdracht tegen beloning werken.
Bekijk artikel
Spijt van aankoop, wat zijn mijn rechten? Donderdag 23 november 2017
Heeft u een product gekocht, maar heeft u kort daarna spijt van de koop en wilt u er vanaf? Dan is dit in sommige gevallen mogelijk. Of een koop ongedaan kan worden gemaakt, hangt af van de wijze waarop de koop tot stand kwam.
Bekijk artikel
Kopen via internet Dinsdag 21 november 2017
De feestdagen staan weer voor de deur. Traditiegetrouw worden er dan veel cadeaus gekocht, ook via internet. Tegenwoordig koopt een groot deel van de mensen vaak een product via internet. Denk aan bijvoorbeeld computeraccessoires, kleding, huishoudelijke apparatuur of boeken. Dit wordt ook wel ‘koop op afstand’ genoemd. U sluit als koper een overeenkomst met een verkoper, zonder dat u het bestelde product vooraf daadwerkelijk heeft gezien. Ook een dienst kan op afstand worden afgenomen. Diensten vallen buiten beschouwing van dit artikel.
Bekijk artikel
Eenzijdige verhoging pensioenleeftijd mag niet! Dinsdag 14 november 2017
SRK Rechtsbijstand stond onlangs een klant bij, die bezwaar had ingediend tegen zijn pensioenfonds. Dit pensioenfonds besloot, mede door de verhoging van de AOW-leeftijd, de waarde van zijn pensioen om te zetten naar 67 jaar. Hierdoor zou de klant pas met 67 jaar pensioen ontvangen in plaats van 65 jaar. Deze eenzijdige verhoging van de pensioenleeftijd door het pensioenfonds, ondanks bezwaar van de klant, mag niet. De rechter oordeelde dat deze eenzijdige verhoging niet conform de wet is en daarom inderdaad niet mag. Deze uitspraak haalde de media, zoals De Telegraaf, Het Financieel Dagblad, De Limburger, NU.nl en de vakpers.
Bekijk artikel
Nieuw: Affectieschade Dinsdag 24 oktober 2017
Een ongeluk met ernstig letsel is zeer ingrijpend. In de eerste plaats natuurlijk voor het slachtoffer zelf. Maar ook het leven van zijn directe naasten staat ineens op zijn kop. Op dit moment heeft alleen het slachtoffer zelf recht op schadevergoeding. Hier komt binnenkort mogelijk verandering in.
Bekijk artikel
Heeft een cao nog bestaansrecht? Dinsdag 24 oktober 2017
De laatste jaren staat de collectieve arbeidsovereenkomst, ook wel bekend als cao, in verschillende branches steeds meer onder druk. Men twijfelt aan het nut en de noodzaak van een cao. De vraag rijst of de cao nog wel van deze tijd is. Wij vinden dat werkgevers en werknemers beter af zijn met dan zonder een cao.
Bekijk artikel
Neem de leiding en voorkom misleiding… Donderdag 5 oktober 2017
De mkb- ondernemer wordt sinds jaar en dag geconfronteerd met misleidende activiteiten van acquisitiefraudeurs. U zou kunnen denken: welke ondernemer trapt hier anno 2017 nog in? Het zal u verbazen dat dergelijke praktijken tot op de dag van vandaag nog altijd op grote schaal en in velerlei vormen voorkomen, en helaas ook voor veel slachtoffers zorgen. Niet zo zeer omdat de ondernemer vaak nauwelijks hierbij stilstaat, echter omdat de acquisitiefraudeur op een steeds slinksere en meer doordachte wijze te werk gaat.
Bekijk artikel
Werkgever betaalt transitievergoeding en aanzegvergoeding vanwege ontduiken ontslagbescherming Dinsdag 3 oktober 2017
Wettelijk is bepaald dat een werkgever bij ontslag van een werknemer een transitievergoeding betaalt aan de werknemer. Doorgaans geldt dit als de werkgever ontslag verleent. Als de werknemer zelf zijn dienstverband opzegt, heeft hij/zij in principe geen recht op een transitievergoeding, tenzij de werkgever ernstig verwijtbaar handelt.
Bekijk artikel
Help: Ik ben onterfd, wat nu? Dinsdag 19 september 2017
Stel na het overlijden van uw ouder(s) komt u er achter dat u bent onterfd. Deze ontdekking kan als donderslag bij heldere hemel komen. Het is begrijpelijk dat u zich afvraagt of u als onterfd kind nog aanspraak maakt op een deel van de erfenis. Ouders kunnen niet regelen dat onterfde kinderen helemaal niets van een erfenis ontvangen. Dit artikel gaat in op de rechten van een onterfd kind.
Bekijk artikel
Hogere vergoeding bij onterecht ontslag? Dinsdag 8 augustus 2017
Onlangs liet de Hoge Raad zich voor het eerst uit over de berekening van de billijke vergoeding. Rechters moeten bij het vaststellen van de hoogte van de billijke vergoeding rekening houden met de gevolgen van het ontslag voor de werknemer.
Bekijk artikel
Ziekte geen gevolgen voor hoogte WW-uitkering Woensdag 26 juli 2017
Op 19 juli 2017 oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat indien een werknemer ziek is geweest en van zijn werkgever het loon niet volledig doorbetaald kreeg, niet mag leiden tot een lagere WW-uitkering.
Bekijk artikel
“Het roer om!” Mag dat als u uw bedrijf exploiteert in een huurpand? Dinsdag 25 juli 2017
U gaat heel iets anders doen met het uw bedrijf. Geen viswinkel meer, maar een juwelierszaak. Of van opslagruimte naar een restaurant. Soms vraagt tegenvallende omzet of het najagen van een droom dat de reeds begonnen onderneming een andere draai moet krijgen. U gooit het roer om. Maar, mag dat zomaar als u een pand huurt?
Bekijk artikel
Gemiste vlucht voorkomen: Vakantiedrukte op Schiphol Donderdag 29 juni 2017
De vakantieperiode staat weer voor deur. Veel mensen plannen in deze weken een welverdiende vakantie naar het buitenland. Dit betekent veel drukte op de wegen, maar ook op luchthaven Schiphol. In de afgelopen maanden, met name tijdens de meivakantie, ondervond Schiphol een topdrukte met op sommige dagen 200.000 passagiers per dag. Deze topdrukte houdt naar verwachting tot eind oktober aan met op sommige dagen zelfs 230.000 passagiers per dag. Als gevolg van deze drukte moeten passagiers lang wachten bij de veiligheidscontroles en paspoortcontroles. Door dit lange oponthoud arriveerden in mei veel passagiers te laat bij de vertrekgate en werden zij niet meer toegelaten op hun vlucht.
Bekijk artikel
Vakantiegeld of beter: vakantiebijslag Woensdag 14 juni 2017
In de maand mei of juni vindt weer traditiegetrouw de uitbetaling van het vakantiegeld plaats door werkgevers. Hoe zit het met de uitbetaling van het vakantiegeld?
Bekijk artikel
Vakantieaanvraag: Kan een werkgever dat weigeren? Woensdag 14 juni 2017
De zomer is gestart en veel werknemers zullen op vakantie gaan. Allereerst moet de werknemer een vakantieaanvraag bij zijn werkgever indienen. In de meeste gevallen wordt een vakantieaanvraag geaccepteerd. Maar wat als de werkgever de vakantieaanvraag weigert?
Bekijk artikel
SRK vernieuwt Front Office: Legal Service Center Dinsdag 6 juni 2017
De afgelopen maanden werkte SRK Rechtsbijstand aan het vernieuwen en verbeteren van de interne bedrijfsprocessen om de klant nog beter én efficiënter te helpen. Het Front Office is vernieuwd en heet voortaan: Legal Service Center. Dit nieuwe Legal Service Center zorgt er voor dat de klant één aanspreekpunt heeft bij de intakeprocedure en dekkingscontrole.
Bekijk artikel
Verschillende soorten fietsers in verkeer Donderdag 11 mei 2017
Het is voorjaar! De ideale periode om op de (elektrische) fiets te stappen. Helaas ook het seizoen waarin het aantal ongelukken met fietsers toeneemt. Wat zijn de meest voorkomende fietsen in Nederland? Waarom is het van belang de verschillen tussen reguliere en elektrische fietsen te weten? Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding?
Bekijk artikel
SRK rent voor het goede doel Dinsdag 2 mei 2017
Op een zonnige 9 april verzamelden Liselotte van Eijck, Martin Snoek, Michael Schouten en Marian Bruins van SRK Rechtsbijstand zich in het centrum van Rotterdam voor deelname aan de Business Estafette Marathon. In estafettevorm legden zij die dag met z’n vieren de marathonafstand af. Hieraan deden verschillende bedrijven aan mee, waaronder ook SRK Rechtsbijstand. Het beloofde vooraf een mooie dag te worden en het werd uiteindelijk ook een mooie dag om hard te lopen voor het goede doel!
Bekijk artikel
Erfenis: verdriet én rationeel handelen Woensdag 26 april 2017
Als een dierbare overlijdt is dit een zeer emotionele gebeurtenis. In deze periode staan rouw en verwerking centraal. Tegelijkertijd moeten de erfgenamen in deze periode veel regelen. Allereerst dient u na te gaan of u erfgenaam bent in de nalatenschap van de overledene. In het testament van de overledene staat of u erfgenaam bent en waar de nalatenschap uit bestaat. Wanneer er geen testament is, dan bepaalt de wet of u erfgenaam bent en op welk deel u recht heeft.
Bekijk artikel
Met recht over bomen spreken Dinsdag 25 april 2017
Het is voorjaar! De dagen worden langer en zonniger en u brengt meer tijd door in uw tuin. U zat op een van de eerste zonnige dagen vast lekker in de tuin en zag dat de boom van uw buurman binnen één jaar wel een enorme groeispurt maakte. Deze boom houdt het zonlicht in uw tuin tegen. Takken hangen over en u ziet de wortels al door uw tuin woekeren. U vraagt zich af of die boom daar eigenlijk wel mag staan. Hoe dicht mag uw buurman bij de erfafscheiding planten? En maakt het nog uit welke plantensoort hij daar neerzet?
Bekijk artikel
'Bouwend Nederland: opgelet!' Donderdag 20 april 2017
Begin dit jaar is in de Tweede Kamer het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen aangenomen. Op dit moment ligt het wetsvoorstel bij de Eerste Kamer. De wet treedt vermoedelijk per 1 januari 2018 in werking. Wat betekent deze wet voor particuliere opdrachtgevers? Welke gevolgen heeft deze wet voor aannemers?
Bekijk artikel
Non-concurrentiebeding: niet altijd verbod om bij concurrent te werken Dinsdag 11 april 2017
Bij het afsluiten van een arbeidsovereenkomst stelt de werkgever - indien van toepassing - meestal een non-concurrentiebeding op. De werkgever geeft vaak geen uitleg over de reikwijdte van het non-concurrentiebeding.
Bekijk artikel
Is relatiebeding en non-concurrentiebeding, opgenomen in een reglement rechtsgeldig? Dinsdag 11 april 2017
In artikel 7:653 BW (non-concurrentiebeding) is bepaald aan welke eisen een non-concurrentiebeding moet voldoen wil een werkgever met succes een beroep kunnen doen op het beding. De Hoge Raad bepaalde in zijn arrest van 3 maart 2017 dat een relatiebeding ook valt onder hetzelfde artikel. Voor een relatiebeding gelden dus dezelfde regels als voor een non-concurrentiebeding.
Bekijk artikel
Smartengeld: Weer hoog bedrag bij medische fout: 200.000 euro Dinsdag 4 april 2017
Op 21 maart 2017 deed de Rechtbank Rotterdam een uitspraak in een deelgeschil tussen de nabestaanden van een patiënt en de verzekeraar van de behandelend arts. Volgens de rechtbank heeft de arts ernstig medisch verwijtbaar gehandeld. Dit resulteerde onder andere in een smartengeldvergoeding van € 200.000,-. Zet de lijn zich voort over hoge smartengeldvergoedingen?
Bekijk artikel
Arbeidsongeschiktheidsverzekering en verzwijging Dinsdag 28 maart 2017
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een particuliere verzekering die inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid dekt. Een veel voorkomende AOV is die voor zelfstandige ondernemers. Daarnaast wordt bij het afsluiten van een hypotheek naast een levensverzekering vaak een ‘inkomensbeschermer’ afgesloten. Deze dekt de terugval in inkomen bij werkloosheid en/of arbeidsongeschiktheid.
Bekijk artikel
Nieuwe baan voor ontslagen ambtenaar. Ontslag aan vechten zinvol? Donderdag 9 maart 2017
Als een ambtenaar wordt ontslagen kan hij bezwaar maken tegen dat ontslag. Als het bewaar wordt afgewezen, kan hij nog in beroep bij de rechtbank. Als dat ook wordt afgewezen kan hij vervolgens in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. Wat nu als de ambtenaar een nieuwe baan vindt?
Bekijk artikel
Werkgever moet werknemer na 2 jaar ziekte passend werk bieden Dinsdag 7 maart 2017
Een werkgever heeft verplichtingen ten aanzien van een zieke werknemer. Volgens de wet moet een werkgever tijdig maatregelen treffen en voorschriften geven aan de werknemer, zodat deze in staat is om eigen of andere passende arbeid te verrichten tijdens zijn ziekte.
Bekijk artikel
SRK Rechtsbijstand bewijst opnieuw zijn klantgerichtheid Woensdag 1 maart 2017
SRK Rechtsbijstand liet zich onlangs wederom succesvol toetsen op een aantal normen van het Keurmerk Klantgericht Verzekeren. Dit is een keurmerk voor verzekeringsmaatschappijen die klantgericht werken. Dat is goed nieuws voor de verzekeraars en verzekeringsadviseurs waarmee SRK samenwerkt. En vooral ook goed nieuws voor de verzekerden, zowel de particuliere als zakelijke klanten. Hiermee toont SRK namelijk aan dat het duidelijk communiceert en een goede klantgerichte service verleent.
Bekijk artikel
Letsel bij escaperoomspel Dinsdag 28 februari 2017
Escaperooms zijn een ware hype in Nederland. Het spel is als volgt: een groep deelnemers moeten onder tijdsdruk ontsnappen uit een kamer door het oplossen van opdrachten, zoals puzzels, cijfercodes e.d. Het is een ideale teambuildingsactiviteit. Maar ook hier kunnen ongelukken gebeuren met letselschade tot gevolg. Dit overkwam een 63-jarige man tijdens een personeelsuitje in 2015.
Bekijk artikel
Wijzigingen in Arbeidsomstandighedenwet Donderdag 23 februari 2017
Eind december 2015 diende minister Asscher een wetsvoorstel in voor het wijzigen van de Arbeidsomstandighedenwet. Daarmee wil het kabinet het functioneren van de bedrijfsgezondheidszorg voor werknemers en werkgevers verbeteren. De wijzigingen worden naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 juli a.s. ingevoerd.
Bekijk artikel
Bepaalde huurovereenkomsten: huurbescherming bij tijdelijke verhuur Donderdag 9 februari 2017
Op 1 juli 2016 trad de Wet doorstroming huurmarkt in werking. In deze wet zijn diverse onderwerpen opgenomen met als doel om de doorstroming van de huurmarkt te bevorderen. Eén van de onderwerpen in de Wet doorstroming huurmarkt betreft de verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur. Welke wijzigingen vonden er plaats en wat zijn de juridische gevolgen?
Bekijk artikel
Het winkelverbod Dinsdag 31 januari 2017
Tijdens een bezoek aan de supermarkt krijgt een consument mondeling een winkelverbod opgelegd. Mag dat zomaar? Wat is een winkelverbod? Wanneer geldt een winkelverbod en wanneer niet? En hoe kan een winkelverbod worden aangevochten?
Bekijk artikel
Schade door gladheid van de weg! Wie is er dan aansprakelijk? Dinsdag 17 januari 2017
Ons openbare wegennet valt onder de verantwoording van de wegbeheerder. Dat kan het Rijk zijn, de Provincie of de Gemeente. De wegbeheerder heeft een zorgverplichting, waarbij hij zich moet inspannen om gladheid te bestrijden. Dit is iets anders dan een resultaatsverplichting, waarbij men verplicht is een bepaald resultaat te behalen.
Bekijk artikel
Vergoeding goodwill bij opzegging bedrijfsruimte Donderdag 5 januari 2017
In de praktijk komt het geregeld voor dat een verhuurder van een middenstandsbedrijfsruimte (artikel 7:290 BW) na het opzeggen van een huurovereenkomst voordeel geniet, omdat in het pand een goedlopend bedrijf gevestigd was. Hij kan het pand op gunstige voorwaarden verhuren aan een nieuwe huurder die er een gelijksoortig bedrijf in wil vestigen. Of hij kan zelf een gelijksoortig bedrijf in het pand beginnen en daarbij profiteren van de klantenkring van de oude huurder. Zo kan hij gebruik maken van de ‘goodwill’ die is opgebouwd door de vorige huurder. Deze voormalige huurder moet daartoe worden gecompenseerd door de verhuurder. Maar wat zijn nu precies de spelregels?
Bekijk artikel
Overwerk en uitbetaling Dinsdag 20 december 2016
De decembermaand is traditiegetrouw een drukke maand, ook voor werkgevers. De werkgever ontkomt er dan soms niet aan om incidenteel een extra beroep op werknemers te doen.
Bekijk artikel
Korting op WW mag niet leiden tot lagere WIA-uitkering Dinsdag 20 december 2016
Bij een WW-uitkering hoort een aantal verplichtingen, waaronder de sollicitatieplicht en de plicht om een aanbod voor passend werk te accepteren. Wanneer deze verplichtingen niet (in voldoende mate) worden nagekomen moet het UWV de WW-uitkering blijvend of tijdelijk verlagen. Dit wordt een maatregel genoemd. Wanneer een WW-gerechtigde - na toepassing van een maatregel - zich ziek meldt en vervolgens na twee jaar ziekte een WIA-uitkering* krijgt toegekend, kan de maatregel uit de WW ook tot een lagere WIA-uitkering leiden. Echter, de Centrale Raad van Beroep (de hoogste rechter op dit gebied) heeft in juni bepaald dat het UWV in dergelijke situaties de hoogte van de WIA-uitkering moet berekenen op basis van de WW-uitkering zónder toepassing van de maatregel.
Bekijk artikel
Nieuwe wet gevolgen voor rechtspositie ambtenaren Vrijdag 2 december 2016
In november 2010 werd een initiatiefwetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer om de rechtspositie van werknemers in het bedrijfsleven en ambtenaren bij de overheid zoveel mogelijk gelijk te trekken. Inmiddels is het wetsvoorstel in februari 2014 aangenomen door de Tweede Kamer en op 8 november 2016 ook aangenomen door de Eerste Kamer. Door de media-aandacht van de afgelopen tijd is er een misverstand ontstaan dat alle ambtenaren volledig dezelfde rechtspositie gaan krijgen als werknemers die nu onder het civiele recht vallen (boek 7, titel 10 Burgerlijk Wetboek). Wat gaat er nu feitelijk veranderen?
Bekijk artikel
Gluren bij de buren Woensdag 30 november 2016
De steeds verdergaande digitalisering van de maatschappij is inmiddels voor een ieder natuurlijk een bekend gegeven. Een fenomeen dat daarmee sterk verband houdt, is het in toenemende mate door burgers plaatsen van bewakingscamera’s (webcams) in en rondom de woning. Reuze handig toch, via de computer of een app op de smartphone je eigen huis in de gaten houden?
Bekijk artikel
De gevolgen van tijdelijke sluiting voor horecaondernemers Vrijdag 25 november 2016
Horecabedrijven kunnen om verschillende redenen sluiten. De sluiting kan tijdelijk, maar ook permanent zijn. Veel voorkomende oorzaken van een sluiting zijn: de vondst van drugs of wapens, maar ook het niet naleven van vergunningsvoorschriften. Ook ongeregeldheden, zoals gevechten in of buiten de horecagelegenheid is een oorzaak voor sluiting. De gevolgen van de tijdelijke of permanente sluiting zijn voor de horecaondernemer groot.
Bekijk artikel
Transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid vergoed door UWV Vrijdag 18 november 2016
Asscher stelt voor om de transitievergoeding kosten, die een werkgever maakt bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer, te laten vergoeden door het UWV
Bekijk artikel
Aanpassing transitievergoeding door bedrijfseconomische omstandigheden Vrijdag 18 november 2016
Een transitievergoeding is de ontslagvergoeding waar een werknemer recht op heeft als hij ontslagen wordt na een dienstverband van twee jaar of langer. Bijvoorbeeld bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Daarbij kunt u denken aan werkvermindering, organisatorische en/of technologische veranderingen, (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging, bedrijfsverhuizing en een slechte financiële situatie van het bedrijf.
Bekijk artikel
De winter nadert: heb ik bij onwerkbaar weer recht op loon of WW? Woensdag 16 november 2016
In het geval van een strenge winter kunnen de weersomstandigheden zodanig zijn dat werknemers niet kunnen werken. Het kan dan niet zo zijn dat de werknemer als gevolg daarvan zonder inkomsten zit. In principe behoort de werkgever het loon gewoon door te betalen, aangezien vorst en andere weersomstandigheden tot het normale bedrijfsrisico horen.
Bekijk artikel
Is een bestuurder van een zelfrijdende auto nog wel aansprakelijk? Woensdag 16 november 2016
Onlangs vond het EVU-symposium plaats. EVU is de Europese vereniging voor ongevallenonderzoek en ongevallenanalyse. Het thema was het autonoom rijden en de daaraan gekoppelde intelligente systemen. Wat zijn de juridische gevolgen van zelfrijdende auto’s met hun slimme systemen?
Bekijk artikel
Het hippisch recht: bestaat dat echt? Donderdag 10 november 2016
Binnen de paardensport wordt veelal aangenomen dat zoiets als het hippisch recht bestaat. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het hippisch recht geen op zichzelf staand rechtsgebied is. Het hippisch recht maakt gebruik van de algemene regels van ons burgerlijk recht. Hierdoor worden paardenzaken vaak behandeld door civiele juristen zonder kennis van de wondere wereld van de paardensport. Er zijn inmiddels wel hippische juristen, ondanks dat het geen apart rechtsgebied is.
Bekijk artikel
"Maar die ambtenaar zei dat het omgevingsvergunningvrij was!" Woensdag 2 november 2016
Burgers hebben vaak voor het een en ander toestemming nodig van de overheid. Nu is de overheid sinds jaar en dag druk bezig met het dereguleren en wegnemen van (onnodige) regels, die louter een belemmering vormen voor activiteiten van haar burgers. Hierdoor ontstaat ook verwarring bijvoorbeeld in de regelgeving voor het bouwen en ondernemen van activiteiten.
Bekijk artikel
Plastische chirurgie in basispakket van zorgverzekering Dinsdag 1 november 2016
De vergoeding voor plastisch chirurgische behandelingen in het basispakket van de zorgverzekering (hierna ‘basispakket’) is op dit moment beperkt. Dit komt met name doordat in het verleden cosmetische en religieuze/culturele ingrepen als medisch noodzakelijk zijn gedeclareerd. Het gevolg van deze beperking is dat behandelingen van personen bij wie plastische chirurgie medisch noodzakelijk is, niet voor vergoeding in aanmerking komen. Dit is een ongewenste situatie en om die reden wordt vanaf 1 januari 2017 het basispakket voor plastische chirurgie uitgebreid.
Bekijk artikel
Huurprijsvermindering bij leegstand winkelcentrum? Donderdag 20 oktober 2016
Indien een huurder te maken heeft met verminderd huurgenot van zijn winkelpand dan kan hij bij de verhuurder vragen om vermindering van de huurprijs. Lukt dat niet, dan kan de huurder een claim indienen bij de rechter. Dit is alleen anders als partijen dat contractueel hebben uitgesloten. In de rechtspraak kwam medio dit jaar aan de orde of leegstand van een winkelcentrum een reden is voor een lagere huurprijs.
Bekijk artikel
Het AOW-gat in het onderwijs Dinsdag 11 oktober 2016
Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) vonden er in het arbeidsrecht aanpassingen plaats die op allerlei manieren doorwerken in de relatie werknemer-werkgever. Ook voor een groot deel van de werknemers in het onderwijs leidde dit tot aanpassingen in de relatie tussen leerkrachten en ondersteunend personeel enerzijds en onderwijsinstellingen anderzijds. In diverse collectieve regelingen (cao primair onderwijs, voorgezet onderwijs, middelbaar- en hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs) zijn de nieuwe regels van WWZ inmiddels toegepast.
Bekijk artikel
Huisje, (boompje), beestje: mag een VvE huisdieren verbieden? Dinsdag 11 oktober 2016
Het ministerie van Economische Zaken publiceerde voor de derde keer het rapport ‘Feiten en Cijfers van de Gezelschapsdierensector’. Uit dit rapport blijkt dat 59% van de huisdieren deel uitmaakt van Nederlandse huishoudens. Dit hoge percentage is op zich niet zo vreemd, want een huisdier geeft gezelschap en affectie. Helaas kunnen huisdieren ook voor overlast zorgen. Uit onderzoek van het Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum blijkt dat vijf procent van de burenruzies bijvoorbeeld ontstaat door overlast van huisdieren.
Bekijk artikel
Negatief bindend studieadvies: een race tegen de klok… Dinsdag 4 oktober 2016
Jaarlijks krijgt SRK Rechtsbijstand in augustus en september verzoeken om rechtshulp van hbo- en universitaire studenten, die in de problemen zijn gekomen vanwege een negatief bindend studieadvies. Ook al zijn zij in de loop van het studiejaar gewaarschuwd voor een dreigend tekort aan studiepunten, het officiële bericht dat men niet meer wordt toegelaten tot dezelfde opleiding, komt toch hard aan.
Bekijk artikel
Geslaagd of toch niet? Donderdag 29 september 2016
Met spanning zit een student te wachten. Ben ik geslaagd? Tot nu toe heeft zij haar opleiding goed doorlopen. Zij verwacht ook geen problemen, maar het blijft spannend. Gelukkig ontvangt zij goed nieuws: zij is geslaagd en kan haar diploma over een week ophalen. De feestvreugde kan beginnen en daarna kan zij starten met haar volgende opleiding. De vreugde is helaas van korte duur. Een paar dagen daarna ontvangt zij bericht van de examencommissie. Haar hbo-examen is vanwege een steekproef opnieuw beoordeeld. Dit maal met een onvoldoende. Zij is toch niet geslaagd. Nadat de eerste boosheid is gezakt rijst de vraag bij haar: mag dit wel?
Bekijk artikel
Aansprakelijkheid bij sport en spel Donderdag 22 september 2016
Deelname aan een sport brengt bepaalde risico’s voor de sporters met zich mee. De kans dat een ongeluk ontstaat tijdens sport is nu eenmaal groot. In sport en spel wordt schade die is opgelopen binnen een normale spelsituatie strenger beoordeeld dan wanneer er geen sprake is van een sport– of spelsituatie.
Bekijk artikel
Overlast Airbnb verhuur door buurman: kan VvE wat doen? Dinsdag 20 september 2016
Airbnb-verhuur. Het klinkt leuk. Bovendien is het lucratief. In de praktijk zorgt de komst van toeristen voor behoorlijk wat overlast voor omwonenden. Dit niet in de laatste plaats omdat toeristen veelal de centra van de grote steden opzoeken, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam. Hierbij belanden de toeristen in doorgaans charmante doch gehorige appartementencomplexen. Kan een Vereniging van Eigenaren (VvE) optreden tegenover dergelijke overlast?
Bekijk artikel
Het bindend studieadvies: is daar wat tegen te doen? Donderdag 15 september 2016
Ieder jaar wordt een groep studenten geconfronteerd met een negatief bindend studieadvies. Hoge scholen en universiteiten kunnen studenten van hun opleiding verwijderen als de voortgang van hun studie niet naar de wens van de onderwijsinstelling is. De gevolgen voor deze studenten zijn groot. Zij kunnen dan niet verder studeren bij de opleiding van hun keuze, verliezen veelal een jaar tijd en studiefinanciering. Daarnaast valt het toekomstbeeld dat zij voor ogen hadden vaak in duigen.
Bekijk artikel
Een cursus tussentijds opzeggen, kan dat? Dinsdag 13 september 2016
U volgt een cursus bij een opleidingsinstituut en wilt met de cursus stoppen. In de algemene voorwaarden is vaak bepaald dat u bij het opzeggen van de overeenkomst het volledige cursusgeld moet betalen. Is dat wel juist?
Bekijk artikel
Honden moeten weg uit huurwoning Donderdag 8 september 2016
De kantonrechter van de rechtbank Amsterdam heeft onlangs in kort geding beslist dat een huurder haar honden uit de woonruimte moet verwijderen en verwijderd moet houden. Wanneer de huurder dit niet binnen veertien dagen na betekening van het vonnis zou doen, zou zij een dwangsom zijn verschuldigd van maar liefst € 1.000,00 per dag met een maximum van € 100.000,00.
Bekijk artikel
Net geen twee jaar in dienst, maar toch een transitievergoeding Dinsdag 6 september 2016
Om bij het eindigen van de arbeidsovereenkomst recht te hebben op een transitievergoeding, dient de werknemer onder meer minstens twee jaar (24 maanden) in dienst te zijn geweest. Heeft de arbeidsovereenkomst korter dan twee jaar geduurd, dan heeft de werknemer dus geen recht op een transitievergoeding. Desondanks kende de kantonrechter in Breda onlangs een transitievergoeding toe aan een werknemer, die minder dan twee jaar in dienst was geweest bij zijn werkgever.
Bekijk artikel
Borging van specialiteiten op afdeling contracten; het SOZ team Donderdag 1 september 2016
De afdeling contracten is onderverdeeld in drie teams, waarbij elk team zijn eigen specialisme heeft. Waar het ene team zich voornamelijk richt op het algemene contractenrecht, staat een ander team klanten bij op het gebied van beleggingszaken. Een derde team richt zich op financiële zaken en dan hebben we nog een team dat is gespecialiseerd op het gebied van strafzaken, onderwijszaken en zorgzaken; het SOZ team. De brede expertise van dit team zorgt ervoor dat klanten met veel zaken bij ons terecht kunnen. Om klanten zo goed mogelijk bij te staan, volgt hieronder een overzicht met welke geschillen klanten bij het SOZ team terecht kunnen.
Bekijk artikel
Vluchtpech? Wij helpen u op weg! Woensdag 24 augustus 2016
Koffers gepakt. Zomer voorbij. Tijd om weer naar huis te gaan! Na een fijne vakantie gaat u met een goed gevoel naar het vliegveld. Totdat u op het vliegveld aankomt en u erachter komt dat uw vlucht een paar uur is vertraagd… Dat goede gevoel slaat direct om in onrust. Wat nu?
Bekijk artikel
Luchtvaartclaims Donderdag 4 augustus 2016
Het vakantieseizoen is begonnen. Dat betekent dat veel mensen naar zonnige oorden vliegen. Niet iedere vlucht verloopt helaas volgens planning. De afgelopen maanden zijn bijvoorbeeld veel vluchten geannuleerd of vertraagd door stakingen van de Franse luchtverkeersleiding en de staking van piloten van EasyJet. Bij instapweigering, annulering van een vlucht of langdurige vertraging komt een passagier mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Enige tijd geleden werd in diverse kranten aangegeven dat gedupeerde passagiers echter geen actie ondernemen. Reden genoeg om weer eens stil te staan bij de regelgeving hieromtrent.
Bekijk artikel
Werknemer heeft ondanks cocaïnegebruik recht op een transitievergoeding Maandag 1 augustus 2016
Nadat de kantonrechter Rotterdam in eerste aanleg de arbeidsovereenkomst wegens cocaïnegebruik van de werknemer had ontbonden zonder toekenning van een transitievergoeding, kwam het Gerechtshof Den Haag in hoger beroep tot het oordeel dat de werknemer niet ernstig verwijtbaar had gehandeld en dus wel recht heeft op een transitievergoeding.
Bekijk artikel
Hoogste rechter oordeelt dat verhoging AOW-leeftijd onredelijk kan zijn Dinsdag 26 juli 2016
In 2012 heeft de regering besloten om vanaf 1 januari 2013 de AOW-leeftijd (het moment waarop het AOW-pensioen in kan gaan) stapsgewijs te verhogen. Vervolgens heeft de regering dit in 2015 nog verder aangescherpt, door te bepalen dat de verhoging van de AOW-leeftijd versneld plaats moet vinden. Meerdere mensen die met verhoging van de AOW-leeftijd zijn/worden geconfronteerd, hebben daar juridische stappen tegen ondernomen. Op 18 juli 2016 heeft de Centrale Raad van Beroep (de hoogste rechter op dit gebied) in meerdere zaken over dit onderwerp uitspraak gedaan.
Bekijk artikel
Veel USB-laders deugen niet Donderdag 14 juli 2016
Dit voorjaar heeft de Nederlandse Voedsel – en Warenautoriteit (NVWA) 41 USB-laders onderzocht. Hieruit is gebleken dat er 12 (29%) gebreken vertonen. 10 daarvan vertonen zelfs zodanig ernstige technische gebreken dat bij gebruik kans is op een elektrische schok of brand. Op de website van de NVWA staat een lijst met merken en artikelnummers van adapters die consumenten kunnen raadplegen.
Bekijk artikel
Huren en buren: de huurder in het burenrecht. Deel 3: Bomen met de buren Donderdag 7 juli 2016
In de trilogie ‘huren en buren’* zijn al twee belangrijke onderwerpen aan bod gekomen: de regels rondom erfafscheidingen en de overlast die dieren en dan met name huisdieren kunnen veroorzaken. In dit deel ga ik in op een aantal regels over de beplanting in de tuin. Wat mag wel en wat mag niet? Welke uitzonderingen kunnen van toepassing zijn? En wat kun je doen tegen hinderlijke beplanting van de buren? Het maakt hierbij niet uit of je huurder of eigenaar bent van de woning. Ook voor huurders gelden de van toepassing zijnde regels.
Bekijk artikel
Huren en buren: de huurder in het burenrecht. Deel 2: Dier en leed Dinsdag 5 juli 2016
Afgelopen week heeft u deel 1 van Huren en Buren kunnen lezen van mijn collega Amina Heddar. Hierbij deel 2. In dit deel zal worden gekeken naar de overlast die huisdieren kunnen veroorzaken. Nederland telt meer dan 33 miljoen huisdieren. Uit onderzoek blijkt dat het aantal huisdieren sinds 2010 met 12,5% is gestegen. De kans is dus groot dat een van uw buren in het bezit is van een huisdier.
Bekijk artikel
Huren en buren: de huurder in het burenrecht. Deel 1: beschutting Donderdag 30 juni 2016
Het burenrecht regelt de rechten en plichten tussen eigenaars van naburige erven. Maar wist u dat sommige bepalingen van het burenrecht ook gelden voor huurders onderling (die huren van dezelfde eigenaar dan wel verschillende eigenaars) en voor burenrelaties tussen huurders en eigenaars?
Bekijk artikel
Recht op vakantietoeslag over commissie Dinsdag 28 juni 2016
SRK Rechtsbijstand heeft onlangs een werknemer bijgestaan in een gerechtelijke procedure, waarin hij aanspraak maakte op vakantietoeslag en afdracht van pensioenpremies over commissie die hij gedurende zijn dienstverband bij zijn voormalig werkgever had verdiend. De rechter oordeelde dat over de door de werknemer verdiende commissie vakantietoeslag was verschuldigd, maar geen pensioenpremies.
Bekijk artikel
Schuttingstaal in het bestuursrecht Donderdag 23 juni 2016
Vragen over schuttingen kom ik veelvuldig tegen in mijn rechtspraktijk. Vaak wordt dan direct gedacht aan het burenrecht. Maar zeker als het gaat om vragen over schuttingen, kan het bestuursrecht ook relevant zijn. Schuttingen worden in het bestuursrecht erf- en perceelafscheidingen genoemd. Deze afscheidingen worden aangemerkt als bouwwerken. Voor bouwwerken gelden veel bestuursrechtelijke regels. Met dit artikel laat ik u het belang zien van het bestuursrecht in burenrechtelijke zaken over schuttingen.
Bekijk artikel
Overlast van open haarden en houtgestookte kachels Donderdag 16 juni 2016
Er zijn nogal wat mensen die genieten van het stoken van een open haard of een allesbrander. Buren die in de rook zitten, kunnen daar echter hinder van ondervinden. De vraag is of iets aan de overlast te doen is. Het schijnt dat een op de vijf woningen een open haard of houtkachel heeft. Er zijn dus veel mensen die een buur hebben met een open haard of een houtkachel. Of hiervan overlast wordt ervaren, is afhankelijk van verschillende factoren.
Bekijk artikel
Autohuur in het buitenland Dinsdag 7 juni 2016
Bij een bezoek aan een land in den vreemde kan het voorkomen dat je met de eigen auto een aanrijding krijgt buiten je schuld. Van de schrik bekomen keer je huiswaarts al dan niet met de eigen wagen.
Bekijk artikel
U heeft een juridisch geschil: hoe verder? Donderdag 2 juni 2016
Mocht u nog nooit contact met SRK hebben gehad dan is onderstaand artikel handig voor u om te lezen. We lichten u kort toe hoe het aanmelden van een geschil in zijn werk gaat.
Bekijk artikel
Ernstige verwijtbaarheid werkgever, geen billijke vergoeding werknemer Donderdag 26 mei 2016
Een oudere werknemer was als monteur/chauffeur werkzaam bij een kleine werkgever. Op 26 mei 2015 meldde de werknemer zich ziek, waarna het loon niet langer werd betaald. Ook vernam de werknemer niets meer van de werkgever. Daarop startte de werknemer een kort geding, waarin de werkgever (bij verstek) werd veroordeeld tot doorbetaling van het loon. Maar ook daarna bleef loonbetaling uit.
Bekijk artikel
Inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2016 Donderdag 12 mei 2016
Inmiddels zijn meer dan tweeduizend huurders van sociale huurwoningen door de Belastingdienst geïnformeerd over het verstrekken van inkomensindicaties aan hun verhuurder. Net als voorgaande jaren zullen de meeste van deze huurders dan ook worden geconfronteerd met een inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2016. Veel huurders zullen zich afvragen of dit wel is toegestaan.
Bekijk artikel
Coulanceregeling zorgverzekeringen Donderdag 28 april 2016
Onlangs heeft Radar aandacht besteed aan een coulanceregeling van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars kunnen in theorie zorg die niet in het basispakket is opgenomen toch vergoeden. Dit kan middels een zogenaamde coulanceregeling. In de praktijk blijkt dit niet zo eenvoudig. In dit artikel zal ik toelichten waar deze coulanceregeling vandaan komt en welke criteria hiervoor gelden.
Bekijk artikel
Prijs perikelen bij aanneming van werk Dinsdag 26 april 2016
Wanneer is er sprake van aanneming van werk? Als een opdrachtgever een aannemer verzoekt een verbouwing uit te voeren, sluit hij een overeenkomst tot aanneming van werk. De wet spreekt over het tot stand brengen van een “stoffelijk werk”.
Bekijk artikel
Reisverzekering en annuleringsverzekering? Check? Donderdag 14 april 2016
Tandenborstel? Check! Zonnebrand? Check! Reis- en annuleringsverzekering? Check?
Bekijk artikel
Vrije Advocaat Keuze: SRK op het juiste spoor Vrijdag 8 april 2016
Het Europese Hof heeft in november 2013 een uitspraak gedaan over de vrije advocaatkeuze. Verzekerden hebben in geval van een gerechtelijke of administratieve procedure de mogelijkheid om een advocaat te kiezen.
Bekijk artikel
Incassobureaus: wat mogen zij wel en niet doen? Donderdag 7 april 2016
U hebt een rekening om welke reden dan ook niet betaald. Tot uw schrik ontvangt u vervolgens een brief van een incassobureau met zeer dreigende taal. Ook is de vordering enorm verhoogd. Mag dat wel? En mag het incassobureau u dagvaarden? Wat zijn de regels van een incassobureau? Wat een incassobureau wel en niet mag doen, zal ik hieronder uitleggen.
Bekijk artikel
Schade-app Woensdag 6 april 2016
Momenteel wordt de Schade-app uitgerold over Nederland. Wat is de Schade-app en hoe werkt deze? En zijn er aandachtspunten bij het gebruik? Op deze vragen geef ik hieronder antwoord.
Bekijk artikel
Zieke werkneemster vernietigt beëindigingsovereenkomst Donderdag 24 maart 2016
Een zieke werkneemster werd als gevolg van een reorganisatie bij haar werkgever boventallig. Haar werkgever stelde aan haar voor om af te zien van een ontslagprocedure bij het UWV en de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen door middel van een zogeheten beëindigingsovereenkomst. Daar stemde de werkneemster mee in. Vervolgens werd na het einde van de arbeidsovereenkomst een Ziektewet-uitkering aan haar geweigerd door het UWV op grond van een benadelingshandeling.
Bekijk artikel
Slapend dienstverband en de transitievergoeding Dinsdag 22 maart 2016
Een werknemer is minstens twee jaar in dienst geweest en zijn arbeidsovereenkomst wordt op initiatief van zijn werkgever beëindigd. Dat gebeurt zonder dat hem daarvan een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Dan heeft hij recht op een transitievergoeding. Dat geldt ook voor langdurig zieke werknemers, die in beginsel na twee jaar ziekte ontslagen mogen worden.
Bekijk artikel
Onderzoek naar arbeidsongevallen Donderdag 17 maart 2016
Jaarlijks worden er ruim 2.000 arbeidsongevallen onderzocht door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) . Arbeidsongevallen waarbij er sprake is van ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden van het slachtoffer moeten gemeld worden bij de Inspectie SZW. Over de afgelopen jaren is het beeld van de ernstige arbeidsongevallen in Nederland vrij stabiel gebleven blijkt uit het rapport van 1 januari 2016 van de Inspectie SZW.
Bekijk artikel
Een schokkende ontdekking: Niet parkeren bij elektrische oplaadpunten Dinsdag 15 maart 2016
Begin vorig jaar heb ik een zaak behandeld met een automobilist die keurig een kaartje kocht bij de parkeerautomaat en een kaartje achter de voorruit legde. Toch werd zijn auto weggesleept omdat hij zijn auto had geparkeerd op een plaats waar alleen geparkeerd mag worden om een elektrisch aangedreven auto op te laden.
Bekijk artikel
Kritiek op Wet werk en zekerheid Donderdag 10 maart 2016
De vanaf 1 januari 2015 in delen ingevoerde Wet Werk en Zekerheid (Wwz) is door velen kritisch onthaald. Op 2 maart 2016 heeft de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een rondetafelgesprek met diverse deskundigen gevoerd. In de aanloop naar en tijdens dat gesprek hebben verscheidene organisaties en deskundigen de Wwz hevig bekritiseerd.
Bekijk artikel
De Wet basisregistratie personen - Deel 2 Dinsdag 8 maart 2016
In het vorige artikel heb ik de Wet BRP ingeleid. Ik hervat de reeks met het noemen van de rechten en straffen op grond van de wet een geef een aantal voorbeelden uit de praktijk van SRK.
Bekijk artikel
De Wet basisregistratie personen Donderdag 3 maart 2016
Deel 1: Omvang, Soorten Adressen & Inschrijfplicht. De Wet Basisregistratie personen (Wet BRP) is begin 2014 in werking getreden als rechtsopvolger van de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA).
Bekijk artikel
Uw werkgever failliet? Dinsdag 23 februari 2016
U leest het steeds vaker in de krant, het faillissement van een bedrijf. Niet alleen kleine bedrijven maar ook grote bedrijven kan het overkomen. Kijk naar Imtech en nu zeer recent V&D. Het lijkt allemaal zo ver weg maar wat als het u overkomt?
Bekijk artikel
Ruimte voor duurzaam bestemmen Donderdag 18 februari 2016
Duurzaamheid is hip. Veel mensen doen er wat mee in het dagelijkse leven. Ik denk daarbij aan afval scheiden en alternatieve vormen van energie gebruiken.
Bekijk artikel
Feiten en omstandigheden: een blik in de wereld van huurrecht en hennepstekken Donderdag 11 februari 2016
Veel verhuurders hebben een zero tolerance beleid als er een bepaalde hoeveelheid hennepstekken in een huurwoning wordt geconstateerd.
Bekijk artikel
De huurovereenkomst: nieuwe vormen, nieuwe kansen? Donderdag 4 februari 2016
De huurmarkt zit op slot. Hervorming lijkt dan ook noodzakelijk. Eerdere maatregelen door de Minister van Wonen (Stef Blok), zoals het voorkomen van ‘scheefwonen’, hebben de lange wachtlijsten op de sociale woningmarkt vooralsnog niet kunnen beperken. Maar wat is nu de oorzaak van deze lange wachtlijsten en onze dichtgeslibde huurmarkt, en belangrijker, hoe kan het probleem worden opgelost?
Bekijk artikel
Klachtplicht bij wanprestatie Donderdag 28 januari 2016
In geschillen tussen contractpartijen draait het nogal eens over de vraag of de overeenkomst goed is uitgevoerd.
Bekijk artikel
Lagere drempel schadevergoeding voor slachtoffers strafbaar feit Dinsdag 26 januari 2016
Belangrijk nieuws voor de praktijk: vanaf 1 januari 2016 geldt de voorschotregeling voor slachtoffers die zich met een civiele vordering hebben gevoegd in de strafzaak voor alle misdrijven.
Bekijk artikel
Direct een andere baan, toch een transitievergoeding Donderdag 7 januari 2016
Ook de werknemer die direct na zijn ontslag aansluitend ander werk heeft, kan aanspraak maken op een transitievergoeding. Een eventuele wachtgeldregeling is dan niet van toepassing.
Bekijk artikel
Nuttige tips zorgverzekering 2016 Donderdag 24 december 2015
Het einde van 2015 nadert. Voor veel mensen het moment waarop een nieuwe zorgverzekering wordt afgesloten. Om u op weg te helpen beantwoorden wij een aantal veel voorkomende vragen én geven we tips die handig kunnen zijn bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.
Bekijk artikel
Smartengeld bij letselschade Maandag 21 december 2015
Wie in Nederland letsel oploopt waarvoor een ander aansprakelijk is, heeft recht op een vergoeding van de immateriële schade. Dat wordt ook wel het smartengeld genoemd. Immateriële schade is schade veroorzaakt door verdriet, de pijn en het verlies aan levensvreugde na een ongeval, mishandeling of medische fout. Hoe wordt de omvang van deze schade bepaald?
Bekijk artikel
Hoger beroep in bestuursrechtzaken wordt mogelijk gewijzigd Donderdag 17 december 2015
Wie het niet eens is met een uitspraak van de rechter in het bestuursrecht kan in hoger beroep gaan. Voor een geslaagd hoger beroep dient een appellant (degene die in hoger beroep gaat) aan te tonen waarom de rechter tot een onjuist oordeel is gekomen.
Bekijk artikel
De Asscher-escape en de billijke vergoeding Woensdag 16 december 2015
Verstoorde arbeidsverhouding. Onder het huidige ontslagrecht mag een werkgever in beginsel alleen de arbeidsovereenkomst eenzijdig (laten) beëindigen als er sprake is van één (of meerdere) van de limitatief in de wet vermelde redelijke gronden, waaronder een verstoorde arbeidsverhouding.
Bekijk artikel
Cliëntgerichte kwaliteitsverbetering in de zorg, de Wkkgz Dinsdag 15 december 2015
Onlangs is het voorstel van de nieuwe Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) door de eerste kamer aangenomen. Deze nieuwe patiëntenwet is een grote stap in de verbetering van de verhouding tussen zorgaanbieder en patiënt.
Bekijk artikel
Terugvorderen bemiddelingskosten kan lonen! Dinsdag 24 november 2015
Sinds jaar en dag worden potentiële huurders geconfronteerd met het (dringende) verzoek om bemiddelingskosten te voldoen. Deze moeten worden betaald aan bemiddelingskantoren voordat over kan worden gegaan tot de huur van een woning. Huurders worden op deze wijze geconfronteerd met onvoorziene kosten, voor diensten die zij niet hebben aangevraagd.
Bekijk artikel
Kopen vanuit je luie stoel: een veilige keus? Dinsdag 3 november 2015
Op de website leek de lamp toch wat mooier dan in het echt. Na wat wikken en wegen stuur je na 10 dagen de lamp retour. De verkoper weigert het geld terug te betalen. Koop is koop en bovendien bent u te laat geweest met terugsturen, zo stelt hij. Wie staat er in zijn recht?
Bekijk artikel
Geregelde ontbinding nog steeds mogelijk? Dinsdag 27 oktober 2015
Ook als een werkgever en een werknemer de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen, is het soms in het belang van beide of één van de partijen om de arbeidsovereenkomst formeel te laten ontbinden door de rechter in een ontslagprocedure.
Bekijk artikel
De ontslagvergoedingen onder de WWZ Donderdag 22 oktober 2015
Door de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid (WWZ) is de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule per 1 juli 2015 vervangen door de transitievergoeding. Deze vergoeding wijkt in veel opzichten af van de oude ontslagvergoeding.
Bekijk artikel
Ernstig verwijtbaar handelen van werknemer Dinsdag 20 oktober 2015
De Wet werk en zekerheid (WWZ) heeft op verschillende plekken in het ontslagrecht het criterium ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten’ geïntroduceerd. Zo dient er sprake te zijn van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, wil de werknemer – naast een transitievergoeding – recht hebben op een billijke vergoeding.
Bekijk artikel
De eerste billijke vergoeding onder de WWZ Donderdag 15 oktober 2015
De oude ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule is door de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) per 1 juli 2015 afgeschaft en vervangen door de – veel lagere - transitievergoeding. Voor de hoogte van de transitievergoeding maakt het niet uit of de werkgever een (ernstig) verwijt kan worden gemaakt, wat wel van invloed was op de hoogte van de oude ontslagvergoeding.
Bekijk artikel
Wilt u ook uw oude vakantiedagen claimen? Woensdag 14 oktober 2015
Misschien heeft u er al iets van meegekregen in de media. De Hoge Raad heeft op 18 september 2015 een uitspraak gedaan, die het voor langdurig zieke medewerkers mogelijk maakt om vakantiedagen vergoed te krijgen van de Staat.
Bekijk artikel
Bedrijfsfeesten: een vrolijk einde? Donderdag 1 oktober 2015
Aan het einde van het jaar wordt er naar uitgekeken: bedrijfsuitjes en eindejaarsfestiviteiten. Naast de traditionele sinterklaas- of kerstvieringen op het werk, is het ook in minder goede tijden vaak het moment van het bedrijfsfeest of –uitje met lasergamen of karten, een buffet, muziek, enveloppen die worden uitgedeeld etc.
Bekijk artikel
Eindejaarsgesprekken met je baas Donderdag 1 oktober 2015
In veel bedrijven worden regelmatig beoordelingsgesprekken gevoerd. Meestal één keer per jaar en dan in de periode november-december. Behaalde targets en prestatieafspraken komen aan de orde.
Bekijk artikel
Langzaam maar zeker worden de dagen korter... Donderdag 1 oktober 2015
Na een heerlijke zomer komt de herfst er weer aan. Hoewel de temperatuur eind september opvallend mild is, zullen we binnenkort weer lekker bij de kachel kruipen. Toch zul je er af en toe even uit moeten, en dan is het aanlokkelijk om toch maar even de auto te pakken!
Bekijk artikel
Parkeersensoren bij het rijexamen! Handig of niet? Dinsdag 29 september 2015
Vanaf 2016 mag je als examenkandidaat gebruik maken van advanced driver assist systems (ADAS). Denk hierbij aan parkeersensoren, dodehoek-waarschuwingen, lane assist, achteruitrijcamera’s enzovoort. Al die handige gadgets zitten tegenwoordig standaard of tegen bijbetaling op nieuwe auto’s.
Bekijk artikel
Vluchtvertraging: Arrest EU Hof van Justitie in door SRK aangespannen civiele procedure Donderdag 24 september 2015
Een klant van SRK had te maken met een vluchtvertraging van 29 uur. Een van de motoren van het toestel startte niet vanwege gebrekkige brandstoftoevoer. De oorzaak was volgens de luchtvaartmaatschappij gelegen in twee voortijdig defecte onderdelen. De fabrikant had niet op dit risico gewezen.
Bekijk artikel
Advies aan huurders: vraag WOZ-waarde woning op! Donderdag 13 augustus 2015
De woonbond adviseert huurders om voortaan de WOZ-waarde van de huurwoning op te vragen.
Bekijk artikel
Erfrecht: afhandelen buitenlandse erfenis vereenvoudigd! Donderdag 13 augustus 2015
Een buitenlandse erfenis of een erfenis met bestanddelen in het buitenland levert vaak hoofdbrekens op. Ook voor de betrokken juristen.
Bekijk artikel
Permanent wonen op een camping: mag dat? Dinsdag 4 augustus 2015
De rust, de ruimte, het vakantiegevoel en de - op het eerste oog - relatief lagere kosten kunnen u doen besluiten om op een vakantiepark een huisje of caravan te kopen. Of u wilt permanent gaan wonen in een chalet. Niet om daar een aantal weken per jaar te verblijven en/of het af en toe te verhuren maar om er - op termijn - te gaan wonen.
Bekijk artikel
Misbruik handelsnaam? Donderdag 23 juli 2015
Regelmatig doet zich de vraag voor of een onderneming in zijn belangen wordt geschaad, omdat een andere onderneming zijn (handels) naam of een daarop gelijkende naam gebruikt.
Bekijk artikel
Verkeersboetes: Saaie cijfers, goed nieuws! Of niet? Dinsdag 14 juli 2015
Als je de cijfers ziet schrik je wel even, maar toch moeten we het zien als goed nieuws: er zijn in de eerste 4 maanden van het jaar minder verkeersboetes uitgedeeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar!
Bekijk artikel
Reisadvies Griekenland Donderdag 2 juli 2015
Het is op dit moment erg onrustig in Griekenland, toch is het een favoriet vakantieland voor veel Nederlanders. Maar is het nog wel verstandig om af te reizen?
Bekijk artikel
Met het hoofd koel in de auto! Hoe ga je als automobilist om met de hittegolf? Woensdag 1 juli 2015
Misschien heeft u het al uit de media vernomen: Nederland krijgt de komende dagen te maken met een hittegolf. Het oude hitterecord uit 1944 (!) schijnt zelfs gebroken te worden, dus dat beloofd wat!
Bekijk artikel
Problemen bij reizen: Vliegvertraging en schadevergoeding Dinsdag 30 juni 2015
SRK Rechtsbijstand ontvangt veel meldingen over vliegvertragingen. Een voorbeeld uit de praktijk.
Bekijk artikel
Vakantie: hoe zit dat eigenlijk met mijn werk? Dinsdag 30 juni 2015
Bijna iedereen kijkt er altijd reikhalzend naar uit. Vakantie! Even een weekje er tussenuit, naar het strand of drie weken naar de camping. Vooral de zomervakantie zorgt nogal eens voor misverstanden en vragen: hoe lang mag ik met vakantie, hoe ver van te voren moet ik mijn aanvraag doen, mag mijn werkgever die weigeren en moet ik het melden als ik ziek word in het buitenland?
Bekijk artikel
Ziek in het buitenland Dinsdag 30 juni 2015
Tijd voor advies is er niet, of is veel lastiger in een heel andere situatie: u wordt ziek op vakantie. Niet een paar dagen verkouden of een paar blaren op de voeten, maar ‘echt’ ziek.
Bekijk artikel
Vandaag is rood... Dinsdag 30 juni 2015
Zoals de meer ervaren automobilist zal weten levert het door het rode licht rijden in Nederland een boete op van maar liefst € 220,-. Op vakantie in het buitenland kunt u natuurlijk ook (per abuis natuurlijk) door het rode licht rijden.
Bekijk artikel
Parapente, bungeejump: gevaar verzekerd? Dinsdag 30 juni 2015
Nog even en het is zo ver, de vakantie is weer aangebroken. Luieren op het strand, een stedentrip of een sportieve vakantie. Sommige mensen boeken een geheel verzorgde reis, anderen regelen alles zelf.
Bekijk artikel
S.O.S. Vakantie Dinsdag 30 juni 2015
Heerlijk, de zomer komt eraan. En daarmee ook de vakanties! Deze gedachte leeft op dit moment bij velen, en wellicht ook bij u. Als u met vakantie gaat, dan wilt u vooral genieten. Om dit wat makkelijker te maken kan het geen kwaad om de navolgende tips in het achterhoofd te houden, onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’.
Bekijk artikel
Second opinion bedrijfsarts Donderdag 25 juni 2015
Het kabinet wil de arbeidsgerelateerde zorg verbeteren. Wat gaat dat betekenen voor u als werknemer?
Bekijk artikel
Vliegen met drones in een woonwijk, mag dat? Donderdag 18 juni 2015
Alles wat je op afstand kunt besturen is een drone. Hier vallen niet alleen vliegtuigjes onder, maar bijvoorbeeld ook auto’s en bootjes. Zelfs de op afstand bestuurbare robot die de Explosieve Opruimingsdienst gebruikt bij het onschadelijk maken van een oude vliegtuigbom! Iedereen heeft er een mening over, maar wie weet precies wat wel en niet mag? Hopelijk maakt dit artikel veel duidelijk.
Bekijk artikel
Massaal ontslag van uitzendkrachten in verband met invoering transitievergoeding Donderdag 11 juni 2015
Vanaf 1 januari 2015 wordt de Wet werk en zekerheid (WWZ) gefaseerd ingevoerd. Eén van de uitgangspunten die aan deze wet ten grondslag liggen, is de verbetering van de rechtspositie van flexwerkers, zoals werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en uitzendkrachten.
Bekijk artikel
Jaarlijkse huurverhoging moet worden beperkt Dinsdag 9 juni 2015
Jaarlijkse huurverhoging moet worden beperkt, stellen belangenbehartigers van huurders. SRK kan u bijstaan in een bezwaarprocedure tegen de verhoging.
Bekijk artikel
Aankomende wijzigingen in de WW Vrijdag 5 juni 2015
Vanaf 1 juli 2015 zullen er door de Wet werk en zekerheid een aantal regels in de WW veranderen. Deze regels gelden voor personen die vanaf 1 juli 2015 een nieuwe WW-uitkering ontvangen. Daarnaast zal de duur van de WW-uitkering vanaf 1 januari 2016 verkort worden en zal de wijze van opbouw van WW-rechten wijzigen.
Bekijk artikel
Nog geen definitieve oplossing in de woekerpoliszaken Donderdag 7 mei 2015
Op 29 april 2015 is de langverwachte uitspraak gedaan door het Europese Hof over de informatieverplichting van de verzekeraar bij het afsluiten van een beleggingsverzekering.
Bekijk artikel
Uitkering en bijverdienen via Marktplaats? Pas op! Dinsdag 14 april 2015
Ontvangt u een uitkering van het UWV of van de gemeente en verdient u regelmatig wat bij door spullen via Marktplaats.nl te verkopen? Vergeet dan niet om dit aan het UWV of de gemeente door te geven.
Bekijk artikel
Gerechtshof Den Haag stelt SRK en Leermakers opnieuw in het gelijk Donderdag 9 april 2015
Uitspraak Hoger Beroep in 2:298 Bw procedure tegen bestuurder SRK Rechtsbijstand
Bekijk artikel
Vliegticketgaranties Woensdag 8 april 2015
Als reiziger kun je te maken krijgen met het faillissement van een luchtvaartmaatschappij, al is die kans niet groot. In hoeverre ben je hiertegen beschermd? In de praktijk blijkt er een lacune in de rechtsbescherming van de passagier te zitten.
Bekijk artikel
Toch vergoeding na ontslag via UWV Werkbedrijf Donderdag 26 maart 2015
Een automonteur met een zeer lang dienstverband viel uit met rugklachten. Na bijna 104 weken ziek te zijn geweest, werd hij door het UWV en de bedrijfsarts weer volledig arbeidsgeschikt verklaard.
Bekijk artikel
Geldigheid van het deskundigenoordeel: de werkgever mag geen doktertje spelen! Donderdag 19 maart 2015
In geval van een ziekmelding door een werknemer dient de werkgever door een bedrijfsarts vast te laten stellen of er sprake is van ziekte op grond waarvan de werknemer ongeschikt is tot het verrichten van zijn arbeid.
Bekijk artikel
Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Donderdag 19 maart 2015
Op 1 januari 2015 is (een deel van) de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking getreden. In dit artikel wordt aandacht besteed aan enkele belangrijke wijzigingen van het arbeidsrecht die het gevolg daarvan zijn. Daarnaast wordt ingegaan op de transitievergoeding die vanaf 1 juli 2015 zal gelden, omdat die nu al een belangrijke rol speelt in de praktijk.
Bekijk artikel
Omgang grootouders en kleinkinderen bij echtscheiding Woensdag 4 maart 2015
Bij echtscheidingen vallen de kinderen soms tussen wal en schip. Beide ouders willen het beste voor de kinderen, alleen kunnen de ouders het niet altijd eens worden over wát nu het beste voor hen is.
Bekijk artikel
Bestuursorgaan te laat? Een ingebrekestelling is snel gemaakt! Dinsdag 17 februari 2015
Wanneer u van een bestuursorgaan, bijvoorbeeld het college van burgemeester en wethouders van uw gemeente, een besluit wenst, is dat orgaan gebonden aan een termijn waarbinnen op uw aanvraag moet worden beslist. De lengte van die termijn hangt af van het soort besluit dat u wenst.
Bekijk artikel
Pgb problematiek Woensdag 4 februari 2015
Waarschijnlijk heeft u in de media ook vernomen dat er veel problemen zijn rondom het persoonsgebonden budget.
Bekijk artikel
Loon inleveren? Donderdag 29 januari 2015
Onlangs heeft het bekende warenhuisconcern V&D al haar 5.000 werknemers verzocht om 5,8 % van hun loon in te leveren. Dat loonoffer is volgens V&D noodzakelijk ‘om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt’.
Bekijk artikel
RDDF plaatsing in het Primair Onderwijs Woensdag 21 januari 2015
In het primair onderwijs kent men het zogeheten Risicodragend Deel van Formatie (RDDF). Indien gedwongen ontslag onontkoombaar is kan een werkgever de met ontslag bedreigde werknemers in het risicodragend deel van de formatie (RDDF) plaatsen.
Bekijk artikel
40.000 Valse Kentekenplaten en de gevolgen… Woensdag 21 januari 2015
Niemand zit op een bekeuring te wachten, een bekeuring terwijl je zeker weet dat je onschuldig bent is nog vervelender.
Bekijk artikel
Gevolgen afkoop ouderdomspensioen Dinsdag 20 januari 2015
Op 1 januari 2007 is de Pensioenwet in werking getreden. Met deze wet kan onder bepaalde voorwaarden het ouderdomspensioen worden afgekocht voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Bekijk artikel
WMO 2015 Dinsdag 6 januari 2015
Afschaffing huishoudelijke hulp? ​In 2015 gaat de nieuwe WMO van start. In de oude WMO was het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om bijvoorbeeld huishoudelijke hulp vergoed te krijgen.
Bekijk artikel
Rechter wijst ontbindingsverzoek af omdat werkgever steken heeft laten vallen Zaterdag 20 december 2014
Op 23 december 2014 heeft de kantonrechter te Utrecht uitspraak gedaan in een procedure waarin een werkgever had verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een werknemer op bedrijfseconomische gronden.
Bekijk artikel
SRK advocaat Hugo de Jager betrokken bij nieuwe rekenmethode overlijdensschade Dinsdag 25 november 2014
Woensdag 19 november jl. werd in Theater Gooiland te Hilversum tijdens een middagsymposium "Omwenteling in de Overlijdensschadeberekening" deze nieuwe rekenmethode toegelicht.
Bekijk artikel
Meer bouwen, minder vergunningen! Dinsdag 21 oktober 2014
De medewerkers van het team Vergunningen van SRK Rechtsbijstand verlenen jaarlijks veelvuldig rechtshulp aan cliënten die in serieuze problemen raken terwijl het geschil draait om slechts een klein bouwwerk.
Bekijk artikel
Wet werk en zekerheid – wijzigingen per 1 januari 2015 Dinsdag 16 september 2014
Door de instemming van de Eerste Kamer met het wetsvoorstel op 10 juni 2014, zal de Wet werk en zekerheid (WWZ) vanaf 1 januari 2015 in werking treden.
Bekijk artikel

Voor alle juridische hulp