Reisverzekering en annuleringsverzekering? Check?

Tandenborstel? Check! Zonnebrand? Check! Reis- en annuleringsverzekering? Check?

Met de zomervakantie in het vooruitzicht maakt u vast ook weer checklists: wat moet er nog gekocht worden voordat we kunnen vertrekken (zonnebrand, zwemkleding, slippers enzovoort), wie zorgt er voor het huis etc. Staat u ook stil bij uw reis- en/of annuleringsverzekering? Uiteraard wil je tijdens je vakantie zoveel mogelijk ontspannen. Helaas doen er zich soms toch situaties voor, waarbij deze verzekering uitkomst kan bieden. 

Reisverzekering

Een reisverzekering is een verzekering die bedoeld is om u en uw eigendommen te verzekeren tijdens een vakantie. Medereizigers kunnen ook meeverzekerd zijn, maar dat is afhankelijk van de afspraken die u daarover hebt gemaakt met de verzekeraar. 

Zoals iedere verzekering biedt ook de reisverzekering verschillende dekkingsvormen. Daarom is het in dit artikel niet mogelijk om exact aan te geven waar u bij welke dekkingsvorm voor verzekerd bent. Over het algemeen bent u met een basisdekking verzekerd voor onvoorziene uitgaven tijdens uw reis. Dit geldt bijvoorbeeld als u vanuit het buitenland plotseling vervroegd terug moet keren naar Nederland. Ook kosten van een langdurig of vervangend verblijf en/of extra vervoerskosten vallen onder de verzekering. Bij aanvullende dekkingen kun je denken aan de vergoeding van medische kosten, contant geld, bagage en automobilistenhulp. Controleert u bij het afsluiten van de reisverzekering ook goed of uw andere verzekeringen niet dezelfde kosten vergoeden (bijvoorbeeld uw reisverzekering of uw aanbieder van pechhulp van uw auto). 

Daarnaast is er een keuze tussen een doorlopende of kortlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering is over het algemeen verstandig als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat en/of langere vakanties maakt (langer dan drie weken). Een kortlopende reisverzekering is het geschikte alternatief als je korter of eens per jaar op vakantie gaat. 

Annuleringsverzekering

De naam zegt het al, een annuleringsverzekering dient voor de situaties dat je onverhoopt niet op reis kunt en deze moet annuleren. Niet iedere situatie valt daaronder. Vaak moet er wel sprake zijn van een ziekte of ongeval. Ook als je je baan onverwacht kwijt raakt kan een annuleringsverzekering in bepaalde gevallen uitkomst bieden. De annuleringsverzekering vergoedt de kosten die je moet voldoen aan de reisorganisatie om de reis te kunnen annuleren. 

Terrorsimedekking

Helaas komt terrorisme de afgelopen jaren steeds dichterbij. Kunt u als u bang bent voor een terroristische dreiging uw reis annuleren en de kosten daarvan vergoed krijgen op basis van uw annuleringsverzekering? En is het mogelijk uw reis vroegtijdig af te breken en de kosten daarvoor te claimen op uw reisverzekering? Ook dit is afhankelijk van de dekkingsvorm en de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Bij een standaard annuleringsverzekering is het vaak niet mogelijk op deze gronden de kosten van uw reis vergoed te krijgen. Dergelijke calamiteiten (zoals oorlog en terrorisme) worden door de verzekeraars uitgesloten. Hebt u een aanvullende dekking afgesloten dan is het mogelijk dat u (een deel van) de kosten wel kunt claimen. U kunt dat terugvinden in de polisvoorwaarden van de verzekering. 

Calamiteitenfonds

Bij calamiteiten waardoor u uw vakantie wilt annuleren of u uw vakantie vroegtijdig moet afbreken kunt u mogelijk aanspraak maken op het Calamiteitenfonds. Het Calamiteitenfonds vergoedt de kosten die daarvoor gemaakt moeten worden als  er sprake is van een dekkingsbeperking. Of hiervan sprake is bepaald de Calamiteitencommissie. Voordat u overgaat tot het annuleren en/of afbreken van uw reis is het goed om te controleren of een dergelijke dekkingsbeperking van toepassing is. U kunt alleen aanspraak maken op het fonds als de reisorganisatie bij wie u de reis hebt geboekt bij het Calamiteitenfonds is aangesloten. 

Hebt u een claim ingediend bij uw verzekering in verband met een geannuleerde vakantie of bijvoorbeeld diefstal van uw bagage en de verzekeraar heeft de claim afgewezen en u twijfelt of dat wel juist is? Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt, kan SRK Rechtsbijstand voor u controleren of de claim terecht is afgewezen en waar mogelijk de verzekeraar alsnog verzoeken de claim te voldoen. 

Wij wensen u een zonnige en ontspannen zomer toe!

Share:

Meer nieuws van SRK

Share:

Voor alle juridische hulp