Buurman, het lekt! Lekkage in een appartement

Er is lekkage(schade) in een appartementsgebouw. Wat kan een bewoner doen? Wat kan een Vereniging van Eigenaren doen? Wie is aansprakelijk?

WaterschadeLekkage door buren

De weersomstandigheden in de winter kunnen ervoor zorgen dat het – op het oog – goed onderhouden dak toch niet helemaal waterdicht is of dat de gevel van het gebouw gebrekkige voegen heeft. Ook kan het gebeuren dat een leiding springt, tegeltjes in de douche niet waterdicht zijn of het toilet verstopt raakt.

Dit kan leiden tot een lekkage met mogelijk waterschade tot gevolg. U wilt dit zo snel mogelijk verholpen hebben en u wilt de schade verhalen, maar hoe moet u dit aanpakken? Wij zetten de belangrijkste stappen voor u uiteen.

Oorzaak waterschade in gemeenschappelijk deel of privédeel appartementsgebouw

Om te beoordelen welke stappen u moet volgen, is het van belang om eerst na te gaan waardoor de lekkage wordt veroorzaakt.

  • Is de lekkage ontstaan door een oorzaak in het gemeenschappelijk deel van het appartementsgebouw (bijv. gezamenlijke entree)?
  • Ligt de oorzaak in een privédeel (bijv. toilet in een woning)?

Dit onderscheid is van belang omdat de Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk is voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw en de individuele eigenaar van een appartement verantwoordelijk is voor de privédelen. 

Lekkage bovenburen VvE

In de splitsingsakte met bijbehorende splitsingsreglement (zoals iedere VvE op basis van de wet heeft) is bepaald wat als gemeenschappelijk deel is aangemerkt. Hieronder vallen bijvoorbeeld: gevels van het appartementsgebouw, standleiding, dak van het appartementsgebouw etc. Mocht de lekkage hier vandaan komen dan moet de VvE actie ondernemen. Mocht de oorzaak liggen in een privédeel, bijvoorbeeld in de douchebak van de badkamer, dan moet de eigenaar van het desbetreffende appartement stappen ondernemen. 

Kortom, het is eerst van belang om snel de oorzaak van de lekkage te achterhalen. Vervolgens moet u kijken of de lekkage wordt veroorzaakt in een gemeenschappelijk gedeelte van het gebouw of privé gedeelte. Daarna kunt u kijken wie hiervoor verantwoordelijkheid is.

Stappen voor Vereniging van Eigenaren

Indien blijkt dat de oorzaak ligt in een gemeenschappelijk deel, dan moet de VvE actie ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan lekkage als gevolg van de buitengevel (niet goed gevoegd) of van het dak (loodslab is losgeraakt door harde windstoten en regenbuien). Het is dan aan de VvE om de oorzaak van de schade weg te nemen. De VvE moet hiervoor reparaties (herstelwerkzaamheden) laten uitvoeren. Dit komt voor rekening van de VvE. De VvE moet op zo’n moment goed kijken naar eventuele garanties en vormen van aansprakelijkheid van derden, als ook eventuele verzekeringen.

In hoeverre is de VvE verzekerd voor de schade en/of voor reparaties?

Daarnaast is het raadzaam om te checken of er bijvoorbeeld nog een garantie loopt (waardoor er aanspraak is op reparatie) of dat een derde (een aannemer) aansprakelijk is voor geleverd werk (bijv. renovatiewerkzaamheden aan het dak). Kortom, als de oorzaak van de lekkage ligt in een gemeenschappelijk deel, dan is het aan de VvE om op te treden.

Waterschade verhalen

Vervolgens is het ook van belang om te kijken of de schade kan worden verhaald op een verzekering of bij een ander persoon of bedrijf. Het kan soms lastig zijn om uit te zoeken of de VvE daadwerkelijk de schade kan verhalen op een ander persoon of bedrijf. Het is dan raadzaam om uw zaak aan te melden bij uw rechtsbijstandverzekering, zodat zij kunnen kijken naar de juridische mogelijkheden.

Stappen voor individuele appartementseigenaar

Wanneer u als appartementseigenaar bijvoorbeeld waterkringen aan het plafond of een plas water op de grond constateert, is het zaak actie te ondernemen. Maar waar moet u beginnen? Het is wellicht een open deur, maar ook de appartementseigenaar moet eerst nagaan wat de oorzaak van de lekkage is.

In eigen woning: opstalverzekering en inboedelverzekering

Ligt de oorzaak in een gemeenschappelijk deel van het appartementsgebouw, dan is de VvE aan zet. Is de lekkage afkomstig van het privégedeelte van uw appartement, dan komt het herstel van de oorzaak van de lekkage voor de rekening van u als appartementseigenaar. Ook in dit geval is het raadzaam de lekkage bij de VvE te melden. Zij neemt dan meestal voor u contact op met de opstalverzekering.

In sommige gevallen hebben individuele eigenaren daarnaast nog een eigen aanvullende opstalverzekering, bij wie een eigenaar de schade ook nog kan melden. Dit als bijvoorbeeld een appartement is voorzien van extra luxe voorzieningen, zoals een mooie keuken, een sauna of bubbelbad. Eventuele schade (bijvoorbeeld aan meubels of laminaat) kunt u wellicht bij uw inboedelverzekering claimen.

Lekkage ontstaan bij de bovenburen?

Zijn er aanwijzingen dat de lekkage bijvoorbeeld is ontstaan in het appartement van de bovenburen? Dan is het verstandig om de buren hiervan op de hoogte te stellen en te verzoeken om de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Is de oorzaak niet het gevolg van een gebrek in het appartement, maar ontstond deze door toedoen van uw buurman en weigert hij hieraan wat te doen of uw schade te vergoeden, dan kunt u terecht bij uw rechtsbijstandverzekering.

Waterschade verhalen op buurman

Uw rechtsbijstandverzekering probeert dan met juridische stappen uw schade te verhalen en uw buurman erop te wijzen om zo spoedig mogelijk de oorzaak van de lekkage aan te pakken. In de praktijk loopt dit traject niet altijd op rolletjes.

Onzekere factoren waterschade

Er is een aantal onzekere factoren, waar rekening mee moet worden gehouden. Zo is het mogelijk dat een verzekering de aansprakelijkheid niet erkent, u geen (inboedel- of aanvullende opstal)verzekering heeft of deze uw schade niet volledig wil vergoeden, uw buurman niet of niet spoedig genoeg reageert, u te maken heeft met een slapende VvE of dat de oorzaak van de lekkage moeilijk te achterhalen is. In dergelijke gevallen gaat uw rechtsbijstandverzekering kijken wat wel mogelijk is. 

Heeft u te maken met een dergelijke situatie of dreigt u in een soortgelijke situatie te komen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij hebben diverse specialisten op het gebied van VvE-recht, verhaalsrecht, aansprakelijkheidsrecht en bouwrecht in huis. Wij kunnen dan samen kijken wat de mogelijkheden in uw situatie zijn. 

Share:

Meer nieuws van SRK

Share:

Voor alle juridische hulp