40.000 Valse Kentekenplaten en de gevolgen…

Niemand zit op een bekeuring te wachten, een bekeuring terwijl je zeker weet dat je onschuldig bent is nog vervelender.

Criminelen zouden over drukpersen en blanco kentekenplaten beschikken om zelf duizenden valse kentekens per jaar te produceren. Dit blijkt uit een politierapport uit 2013. Volgens dat rapport zouden sinds 2001 bij kentekenplaatfabrikanten zestig inbraken zijn gepleegd. Bijna 30.000 blanco kentekens zouden daarbij zijn gestolen. In Nederland rijden ongeveer 40.000 auto's rond met valse, vaak gestolen, platen….

Nietsvermoedende automobilisten worden daardoor opgezadeld met verkeersovertredingen die zij niet hebben begaan. Bovendien lopen ze het risico op een proces-verbaal wegens tanken zonder te betalen. 
Allemaal omdat er een auto rondrijdt met hetzelfde kenteken! Van alle gevallen waarbij na een tankbeurt wordt weggereden zonder te betalen, gebeurt dat in 28 procent door automobilisten met een vals kenteken. Dat komt neer op 10.000 gevallen per jaar. Deze schade wordt geraamd op 2 miljoen euro op jaarbasis.

De overheid loopt door de valse kentekenplaten ook nog eens jaarlijks 44 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.
 
Volgens het ministerie van Veiligheid zijn veel stappen gezet om misbruik te voorkomen. 
Zo is 15 jaar geleden het systeem Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten (GAIK) geïntroduceerd. Hiermee is volgens het departement het aantal nagemaakte kentekenplaten fors teruggedrongen. Er wordt hiermee stevig toezicht gehouden op de producenten van kentekenplaten.

Verder steunt het kabinet het initiatief van de autobranche om de kentekenplaten op een betere manier te bevestigen, met popnagels. Soms worden nieuwe auto’s afgeleverd met kentekenplaten die met een simpel clipje vastzitten. In een dergelijk geval is het wel heel eenvoudig om platen van een auto te verwijderen en op een andere soortgelijke auto te bevestigen!

Met enkele betrokken ministeries wordt overleg gevoerd over nog betere beveiliging, onder meer met een beveiligingschip. De invoering van een dergelijke chip is helaas erg kostbaar, zowel voor de kentekenplichtige als voor de handhavers. Bovendien is er nog veel onduidelijkheid over technische en privacy-aspecten, aldus Veiligheid en Justitie.

SRK volgt deze ontwikkelingen op de voet en houdt u op de hoogte!

SRK Rechtsbijstand

Share:

Meer nieuws van SRK

Share:

Voor alle juridische hulp