Letselschade door vuurwerk

In Nederland steken we ieder jaar tijdens de jaarwisseling veel vuurwerk af. Een steeds terugkerende discussie in de decembermaand is het verbod op vuurwerk.

Onlangs hebben de Nederlandse artsen het kabinet en de tweede kamer tot een verbod op consumentenvuurwerk geroepen. Achttien verenigingen van onder meer oogartsen, kinderartsen en plastisch chirurgen vinden dat de viering van oud en nieuw niet in verhouding staat tot alle gewonden, overlast en schade die het consumentenvuurwerk veroorzaakt. Dat meldt het AD op vrijdag 18 december j.l. Ondanks de voorlichting in het veilig gebruik van vuurwerk en de strenge controle op het bezit van illegaal vuurwerk vanuit de overheid, vallen er helaas veel slachtoffers door het afsteken van vuurwerk met ernstig letsel tot gevolg. Een ongeval met vuurwerk kan te wijten zijn aan onzorgvuldig handelen. Onder bepaalde omstandigheden kan een ander aansprakelijk worden gehouden voor het opgelopen letsel door vuurwerk.

Ondeugdelijk vuurwerk
​Bij het afsteken van het vuurwerk dient men de veiligheidsinstructies in acht te nemen. Het kan voorkomen dat het gaat om legaal vuurwerk maar dat er sprake is van een ondeugdelijk product. De fabrikant of de importeur kan aansprakelijk gehouden worden voor het opgelopen letsel. Het verhaal van schade door deze zogenoemde productaansprakelijkheid moet echter worden aangetoond door het slachtoffer. Dat is vaak erg lastig te bewijzen. In een zaak waar het ging om vuurwerk dat ondeugdelijk was, deed het Gerechtshof Leeuwarden op 8 februari 2011 een uitspraak. Het ging om siervuurwerk dat hoog in de lucht tot ontploffing moest komen. Dit vuurwerk spatte echter op een hoogte van drie meter al uit elkaar. Het slachtoffer kreeg het vuurwerk in haar gezicht en verloor een oog. Daar het vuurwerk op een hoogte van drie meter uiteen spatte, dus te laag bij de grond tot ontploffing was gekomen, oordeelde de rechter dat het vuurwerk gebrekkig was. Klik hier voor de uitspraak.

Vuurwerk afgestoken door een ander
Diegenen die vuurwerk afsteken, moeten bedacht zijn op mogelijke risico’s die dit met zich meebrengt voor omstanders. Indien diegene die het vuurwerk heeft afgestoken, onzorgvuldig handelt waarbij een ander hierdoor letsel oploopt, kan hij/zij aansprakelijk zijn jegens het slachtoffer. Onzorgvuldig handelen is bijvoorbeeld de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk niet volgen, illegaal vuurwerk afsteken en het vuurwerk afsteken op een plek waarvan men behoort te weten dat dit gevaarlijk kan zijn voor omstanders. In dat geval kan de veroorzaker aansprakelijk gehouden worden voor letselschade opgelopen door het vuurwerk.

Conclusie
De gevolgen van een vuurwerkongeval kunnen ernstig zijn. Het is goed hiervan bewust te zijn. Wilt u meer weten over vergoeding van letselschade door vuurwerk? De juristen en advocaten van de sector Letsel & Verkeer van SRK Rechtsbijstand adviseren u graag over uw verhaalsmogelijkheden.

SRK Rechtsbijstand wenst u een veilige en fijne jaarwisseling en een gelukkig maar vooral gezond 2016!

Share:

Share:

Voor alle juridische hulp