Spijt van aankoop, wat zijn mijn rechten?

Heeft u een product gekocht, maar heeft u kort daarna spijt van de koop en wilt u er vanaf? Dan is dit in sommige gevallen mogelijk. Of een koop ongedaan kan worden gemaakt, hangt af van de wijze waarop de koop tot stand kwam.

Koop in winkel

Koopt u iets in een winkel en heeft u op een later moment spijt van de aankoop? Dan biedt de wet u geen mogelijkheden om de koop ongedaan te maken. In de praktijk zien we wel dat winkeliers hun klanten vaak de mogelijkheid bieden om een product in te ruilen voor een ander product of zelfs het aankoopbedrag terug te krijgen. Dit is een gunst van de winkelier. De winkelier is niet verplicht om uw product te ruilen of geld terug te geven.

Winkelier bepaalt zelf zijn voorwaarden

Vaak staat er op het aankoopbewijs (kassabon) van een product vermeld of het product geruild mag worden of dat u uw geld terugkrijgt binnen een bepaalde tijd. De winkelier is vrij om deze voorwaarden zelf te bepalen. Dit kan ook betekenen dat een winkelier u geen mogelijkheid tot retourneren of ruilen biedt. Wanneer u bijvoorbeeld een trui koopt in een winkel en u heeft bij thuiskomst toch spijt van de aankoop, dan kan het voorkomen dat u deze niet meer mag ruilen of retourneren. Let dus bij de aankoop van een product goed op of u het kunt ruilen of retourneren en binnen welke termijn. Indien de mogelijkheid tot ruilen of terugbetaling van het aankoopbedrag wordt geboden, dan kunt u hier uiteraard gebruik van maken (mits het product onbeschadigd en ongebruikt is). Als u twijfelt of een product geruild of teruggebracht kan worden, vraag dit voor aankoop van het product na bij de winkelier. 

Koop via internet of telefoon

Kopen InternetWanneer u een product via internet of telefonisch koopt dan gelden er strenge regels voor ondernemers. Koop via internet of via telefoon wordt juridisch ‘koop op afstand’ genoemd. U heeft bij een koop op afstand op grond van de wet een bedenktijd van 14 dagen. De bedenktijd geldt ook voor aankopen op afstand bij een webshop in een ander EU-land. De bedenktijd start op het moment dat het product bij u is bezorgd. Een voorbeeld ter verheldering. U koopt eind november een product via een webshop. Het product wordt op 1 december bezorgd. De bedenktermijn start dus op 1 december. 
Voor meer informatie lees ons artikel over de ‘koop op afstand’.

Koop aan deur of op straat

Koopt u een product aan de deur of op straat, dan wordt dit in juridische termen ‘verkoop buiten de verkoopruimte’ genoemd. Vaak worden mensen bij een verkoop buiten de verkoopruimte als het ware overrompeld door de verkoper en wordt er iets gekocht waar men achteraf spijt van heeft. Bij koop buiten de verkoopruimte waarbij u meer dan € 50,- besteedt, geldt ook hier 14 dagen bedenktijd. 
Voorbeelden van ‘verkoop buiten de verkoopruimte’ zijn verkoop aan de deur (colportage), op straat, bij verkoopdemonstraties bij iemand thuis, tijdens een busreis of in een restaurant of zaal van een hotel.

Uitzonderingsregels en informatieplicht

Bij een koop op afstand of verkoop buiten de verkoopruimte zijn er veel uitzonderingsregels. Een voorbeeld van een dergelijke uitzonderingsregel is het vervallen van de bedenktijd wanneer u een product speciaal laat maken. Bijvoorbeeld een op maat gemaakt kostuum of een speciaal voor u ontworpen fotoalbum. Ook heeft de ondernemer een zeer strenge informatieplicht tegenover de consument. Wanneer een ondernemer u onvoldoende informeert, dan kan dit gevolgen hebben voor uw rechtspositie. Een voorbeeld hiervan is de verlenging van de bedenktermijn van 14 dagen tot maar liefst 12 maanden bij het onvoldoende informeren van de klant over de bedenktermijn.  

Weet u niet zeker of u recht heeft op het ongedaan maken van een aankoop of heeft u andere vragen op dit vlak? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben diverse specialisten in huis op het gebied van het Contractenrecht. Zij hebben dagelijks te maken met geschillen rond aan- en verkoop van producten en diensten, en beschikken daardoor over veel expertise. Samen met u bekijken wij wat de mogelijkheden in uw situatie zijn.

Share:

Meer nieuws van SRK

Share:

Voor alle juridische hulp