Winterbanden zijn in veel landen verplicht

U moet goed rekening houden als u de komende tijd de weg op gaat! Misschien heeft u uw winterbanden al laten overzetten door uw garage of bandenspecialist. Verstandig, want zo bent u klaar voor een veilige winter.

Winterbanden verplichtNog geen winterbanden? Maak snel een afspraak! Anders is de kans groot dat u een wachttijd hebt van enkele weken.

Nu al winterbanden? Terwijl er nog geen sneeuw of ijs op de weg ligt? Inderdaad!

Winterbanden verplicht

Winterbanden zijn in veel landen verplicht. In Nederland is dat nog niet zo, maar het is wel verstandig ze te gebruiken. Door de zachtere samenstelling van het rubber van winterbanden zijn ze beter geschikt zijn om te rijden bij lagere temperaturen.

In de praktijk betekent dat meer grip, meer comfort en (veel) meer veiligheid als er sneeuw of ijs ligt. En niet alleen bij sneeuw of ijs hebben winterbanden beter grip, maar ook bij nat wegdek door regen!

Er zijn veel vragen over het (verplichte) gebruik van winterbanden. Hieronder treft u enkele veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden.

 • In welke landen zijn winterbanden verplicht en in welke periode?
  Winterbanden zijn verplicht in Italië, Duitsland, Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Zwitserland. In grote lijnen geldt de periode van 1 november tot 15 april of de omstandigheden van het weer (ijzel, sneeuw etc.).
 • Ik heb al winterbanden. Heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?
  Ja, als u op kleine (berg-)wegen komt. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht; dan staat er een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting erop. Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid en voor een kort stukje.
 • Gelden die buitenlandse regels ook voor Nederlandse auto’s? 
  Ja. U riskeert niet alleen een boete (boetes kunnen oplopen van € 40,- tot wel € 5000,- en inbeslagname van de auto!), maar het rijden op zomerbanden zal in bepaalde weersomstandigheden het risico op een aanrijding vergroten. Daarom kan het ook leiden tot medeaansprakelijkheid voor een schade.
 • Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?
  Het stond hierboven al in het kort: de samenstelling van het rubber is anders. 
  Bij temperaturen lager dan ca. 7 graden Celsius zullen winterbanden beter gaan presteren dan zomerbanden omdat bij die laatste categorie het rubber gaat verharden. Het soepel blijven van de winterband resulteert in een betere grip en een comfortabeler band. 
  Een hardere (zomer-)band zal op slecht wegdek eerder het contact met de weg verliezen. Met name bij het rijden in de sneeuw is de winterband superieur. Sneeuw is een echte kritieke rijomstandigheid waardoor zelfs het aanpassen van de snelheid bij een zomerband niet meer helpt. Bij het rijden op ijs presteert de winterband ook beter, maar wonderen mag je hier niet verwachten. Let wel op voldoende profiel! Bij een winterband wordt een minimum aangehouden van 4 mm.
 • Welke winterbanden moet ik nemen?
  Voor deze vraag lijkt het ons het beste u te verwijzen naar uw bandenspecialist of uw autodealer.

Als besluit geven wij u graag nog een advies:
Het is verstandig om, als u in de wintermaanden een lange autorit gaat maken (al dan niet naar het buitenland) winterbanden te gebruiken. 

Gaat u inderdaad naar het buitenland, neem dan ook sneeuwkettingen mee. Ook adviseren wij u in dat geval voldoende ruitensproeiervloeistof, reserve ruitenwissers en koelvloeistof mee te nemen. Een gewaarschuwd automobilist telt voor twee!

SRK Rechtsbijstand wenst u graag een veilige en schadevrije winter toe.

Share:

Meer nieuws van SRK

Share:

Voor alle juridische hulp