Icon Consumenten en Geld

consumenten en geld

Aansprakelijk kind/dier

Aansprakelijkheid voor kinderen en dieren

Ben ik aansprakelijk voor het gedrag van mijn kinderen?

Of u aansprakelijk bent voor het gedrag van uw kinderen, hangt onder meer af van hun leeftijd:

  • Is uw kind 0 tot 14 jaar? Dan bent u aansprakelijk voor schade die uw kind veroorzaakt, als zijn of haar gedrag juridisch gezien ‘onrechtmatig’ is.
  • Is uw kind 14 of 15 jaar? Dan bent u alleen aansprakelijk voor onrechtmatig gedrag van uw kind als u dit gedrag had kunnen voorkomen. Als u niets te verwijten valt, moet u dat zelf aantonen.
  • Is uw kind 16 of 17 jaar? Dan is uw kind in de eerste plaats zélf aansprakelijk voor de schade die hij of zij veroorzaakt. U bent als ouder alleen aansprakelijk als u iets heeft nagelaten wat u wel had moeten doen. Hoewel het niet wettelijk verplicht is om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, is het verstandig om deze wel af te sluiten.
  • Is uw kind 18 jaar of ouder? Dan is hij of zij meerderjarig en bent u niet meer aansprakelijk voor zijn of haar schade of schulden.

Het is een misverstand dat ouders aansprakelijk blijven tot hun kinderen 21 zijn. Voor het gedrag van kinderen tussen de 18 en 21 jaar zijn ouders niet aansprakelijk. Wel zijn zij verplicht hen financieel te steunen in de kosten van levensonderhoud en studiekosten.

Hoewel het niet wettelijk verplicht is om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, adviseren we u deze wel af te sluiten.

Ben ik aansprakelijk voor mijn dieren?

In de wet is bepaald dat u als dierenbezitter aansprakelijk bent voor de schade die uw dier aanricht. Men moet dan wel kunnen aantonen dat uw dier de schade veroorzaakt heeft. Ook moet men de geleden schade kunnen bewijzen.

SRK is gespecialiseerd in

Voordat u juridische stappen onderneemt kunt u misschien uw geschil al zelf oplossen. Klik hieronder op één van de onderwerpen om de veelgestelde vragen te bekijken.

Voor alle juridische hulp