Icon Consumenten en Geld

consumenten en geld

Colportage

Veelgestelde vragen over colportage

Wat is colportage?

Bij colportage komt het initiatief om naar u toe te komen grotendeels van de verkoper of dienstverlener. Hij benadert u bijvoorbeeld thuis. Of hij nodigt u uit voor een besloten bijeenkomst, zoals een verkoopdemonstratie tijdens een speciale busreis.

We spreken ook van colportage als een verkoper u via een advertentie vraagt hem uit te nodigen. Bij colportage kan het gaan om de verkoop van producten, maar ook om het afsluiten van diensten. Bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift of een beveiligingsdienst.

Vroeger werden vooral stofzuigers en encyclopedieën op afbetaling gecolporteerd. Nu gaat het meer om zaken als energie of alarminstallaties.

Colportage is apart in de wet geregeld omdat u als koper op een onverwacht moment in uw privé-sfeer moet beslissen of u iets wilt kopen. Extra bescherming is hier wenselijk.

Geen colportage
In de volgende gevallen is er géén sprake van colportage:

  • U benadert zelf een verkoper uit de telefoongids om bij u langs te komen.
  • U neemt namelijk het initiatief om de verkoper uit te nodigen.
  • De melkboer die aan huis komt
  • De verkoop van levensmiddelen en bloemen is uitgezonderd.
  • Iemand spreekt u op straat aan voor een nieuw telefoonabonnement.

Dit is namelijk niet in de privé-sfeer.

Heb ik een bedenktermijn?

Is het aankoopbedrag 34 euro of meer? Dan geldt voor een colportagekoopovereenkomst een wettelijke bedenktermijn van 8 dagen. Binnen deze bedenktermijn kunt u schriftelijk, zonder opgaaf van reden, de koopovereenkomst ongedaan maken. De 8 dagen gaan in zodra de colporteur de koopovereenkomst heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zolang de koopovereenkomst niet staat ingeschreven, kunt u de koop sowieso schriftelijk ontbinden.

Welke voorwaarden gelden er?

Een colportagekoopovereenkomst wordt ook wel colportage-akte genoemd. Volgens de wet moet deze akte aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Anders is de koopovereenkomst wettelijk ongeldig. Enkele voorwaarden zijn:

  • De akte beslaat maximaal één A4-tje.
  • De bedenktermijn staat in de akte.
  • Het postadres voor een eventuele ontbindingsverklaring staat in de akte.

SRK is gespecialiseerd in

Voordat u juridische stappen onderneemt kunt u misschien uw geschil al zelf oplossen. Klik hieronder op één van de onderwerpen om de veelgestelde vragen te bekijken.

Voor alle juridische hulp